h i r d e t é s

Meghalt Bogdán László, Cserdi polgármestere

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Meghalt Bogdán László, Cserdi polgármestere

2020. július 14. - 11:39

 

Sajtóhírek szerint öngyilkos lett cserdi polgármestere

Bogdán László - Forrás: alfahir.hu

Kedden délelőtt több helyen is megjelent a hír (elsőként a Hírklikk oldalán), hogy meghalt Bogdán László, Cserdi polgármestere. 46 éves volt.

Boda község önkormányzatánál – Cserdi a Bicsérdi Közös Önkormányzati Hivatal bodai kirendeltségéhez tartozik – telefonon megerősítették a hvg.hu-nak a halálhírt, de a család kérésére több információt nem közöltek.

Bogdán szegényes környezetben nőtt fel az egykor svábok, ma 70 százalékban cigányok lakta Cserdiben. Meghatározó gyerekkori élménye a szüntelen éhezés. Anyja takarítónő, apja bányász volt. Rá is ez a sors várt: az általános iskola után rövid ideig építőipari szakmunkásképzőbe járt. A megszűnőben lévő Mecseki Szénbányánál már nem kapott munkát; építkezéseken dolgozott, gyárudvart sepert, majd monitorokat pakolt az Elcoteq pécsi egységénél. 19 évi ottléte alatt a középvezetői szintig küzdötte fel magát. Amikor lopással gyanúsították, otthagyta a céget. 2002-ben faluja önkormányzati képviselője lett. 2006-ra összeállt polgármesteri programja 78,4 százalékos támogatást kapott. 2010-es újraválasztása óta főállásban vezette a települést. A dologtalanokat munkára fogta; a helyi gazdaságban megtermelt javakból városi szegényeket is támogatnak. A település határában a romák életét bemutató skanzen épül. A falu normális kerékvágásba kerülését jelzi, hogy „már kezdenek visszatelepülni a magyarok”.

2020-ban Wallenberg-díjat kapott, többek között Iványi Gábor és Setét Jenő társaságában. (hvg.hu)


 

h i r d e t é s