h i r d e t é s

Meghalt Choli Daróczi József

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Meghalt Choli Daróczi József

2018. május 13. - 07:06

 

A magyarországi cigány közélet egyik legismertebb alakja 79 éves volt.

Choli Daróczi József - Forrás: zarojel.hu

Életének 79. évében elhunyt Choli Daróczi József cigány író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő, újságíró. Choli Daróczi József családja tudatta a hírt a RomNettel.

A magyarországi cigány közélet egyik legismertebb alakja 1939-ben született a Hajdú-Bihar megyei Bedőn. Kamaszként hagyta el a szülőfaluját. Az 1956-os forradalom idején szökés közben kapták el, a politikai foglyok között töltötte le a tízhónapos börtönbüntetését, Antall József volt miniszterelnökkel került egy cellába.

A hetvenes években számos versen jelent meg cigány és magyar nyelven, a nevéhez fűződik egy cigány-magyar kisszótár és egy lovári nyelvkönyv.

Elsőként fordította le az Újszövetséget cigány nyelvre.

A nyolcvanas években belekóstolt az Országos Cigánytanács vezetője lett, a rendszerváltás után a X. kerületi cigány önkormányzat elnökeként dolgozott. 1994-től a Zsámbéki Apor Vilmos Főiskola adjunktusaként dolgozott, romológiát, cigány nyelvet, történelmet tanított. Innen vonult nyugdíjba, de ezután is aktívan részt vesz a cigányság kulturális és politikai életében.

Choli Daróci Józsefre szűk családi körben emlékeznek, nyilvános, közös megemlékezést és virrasztást csak a gyászszertartást megelőző napon tartanak. A temetés időpontját és helyszínét később tudatja a család. (hvg.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s