fbpx Meghalt Colin Powell | CIVILHETES

h i r d e t é s

Meghalt Colin Powell

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Meghalt Colin Powell

2021. október 18. - 18:16

 

84 éves korában, a koronavírus szövődményeiben meghalt Colin Powell, az Amerikai Egyesült Államok első afroamerikai külügyminisztere.

Colin Powell - Forrás: France24

A halálhírt családja erősítette meg a Facebookon. Hozzátették, Colin Powell a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisát megkapta korábban.

Powell 1937. április 5-én New Yorkban született, részt vett a vietnami háborúban. 1963-ban a laoszi határon járőrözve megsebesült, szolgálatáért kitüntetésben részesült. Néhány évvel később ismét Vietnamba vezényelték. Egy helikopterbalesetben újra megsérült, de ennek ellenére sikerült kimentenie több társát az égő roncsból, amiért ismét kitüntették.

1976-ban dandártábornoki rangot kapott, tíz évvel később altábornaggyá léptették elő, majd Ronald Reagan elnökségének végén Amerika történetének első fekete nemzetbiztonsági tanácsadója volt, nagy szerepe volt a Gorbacsov szovjet elnökkel tartott csúcstalálkozók előkészítésében.

George W. Bush kormányában külügyminiszterként dolgozott a 2000-es évek elején, a 2003-as iraki invázió megtervezésének is aktív szereplője volt.

Az 1990-es évek közepétől sokan úgy tartották, hogy ő lehet az Egyesült Államok első színes bőrű elnöke, de külügyminiszterként jelentősen visszaesett a népszerűsége. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s