h i r d e t é s

Meghalt Đorđe Balašević, a szerb "Cseh Tamás"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Meghalt Đorđe Balašević, a szerb "Cseh Tamás"

2021. február 20. - 11:44

 

Belehalt a koronavírus-fertőzés szövődményeibe Đorđe Balašević, a volt Jugoszlávia területén az egyik leghíresebb és legnépszerűbb szerb énekes, akit a szerb "Cseh Tamásként" is emlegetett a magyar sajtó.

Đorđe Balašević - Forrás: Total Croatia News

A 67 éves énekest néhány napja szállították kórházba tüdőgyulladással, ahol koronavírus-fertőzést állapítottak meg nála, pénteken pedig a családja közölte, a művész elhalálozott.

Đorđe Balašević volt talán a legnépszerűbb, hamisítatlan "vajdasági" előadóművész. Rockballadái zenében és szóban is tükrözték a tartomány kulturális és etnikai sokszínűségét. Karrierjét a hetvenes évek végén kezdte, dalaiban főképp a szerelem és a vidámság jelent meg, a kilencvenes évek délszláv háborúinak idején pedig nagy hangsúlyt kapott a háborúellenesség is.

Szülővárosában, Újvidéken péntek este félárbócra engedték a zászlókat, és több százan gyűltek össze az énekes háza előtt, ahol a rajongók virágokat helyeztek el és gyertyákat gyújtottak. A városvezetés úgy döntött, gyásznappá nyilvánítja a művész temetésének napját, a család azonban egyelőre nem közölte, melyik napon helyezik örök nyugalomra Đorđe Balaševićet.

Az énekes édesapja, Jovan Balašević (1920-1984), a legendás Jovó bácsi - ahogy Budapesten emlegették - 1974 és 1981 között a Jugoszláv Idegenforgalmi Szövetség első magyarországi képviselője volt. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s