h i r d e t é s

Meghalt El Risitas

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Meghalt El Risitas

2021. április 29. - 08:22

Juan Joya Borja, az „El Risitas” néven ismert televíziós komikus 65 éves korában hunyt el szerdán a sevillai Virgen del Rocío kórházban. Hosszan tartó, súlyos betegségben szenvedett, tavaly szeptemberben egyik lábát is amputálták.

El Risitas - Forrás: Mundo Deportivo

Mielőtt televíziós ismertségre tett szert, dolgozott konyhai kisegítő munkásként, de építkezéseken cementes zsákokat is rakodott. Először 2000-ben szerepelt tévéműsorban. Játszott a 2005-ös Torrente 3 – A védelmező című filmben is.

Az átütő sikert 2007 júniusában, Jesús Quintero népszerű spanyol tévés talkshow-jában ért el. Egy történetet mesélt el arról, amikor egyszer konyhai kisegítőként dolgozott. Éjszakára serpenyőket hagyott az óceánban, hogy a sós víz elmossa őket, de reggelre megjött a dagály, és elvitte az edényeket. Az erősen hiányos fogazatú mókamester annyira szétröhögte a saját előadását, hogy nemcsak a közönség, de a műsorvezető is harsány derültségre fakadt. Videója villámgyorsan vált milliós nézettségűvé a YouTube-on, és megszámlálhatatlan mém forrása lett.

Magyarországon egy 2013-ban játszott Románia–Magyarország világbajnoki selejtező mérkőzést követően – amelyet 3–0-ra elvesztettünk, és a 2014-es vébére jutási esélyeink is elszálltak – kapott El Risitas röhögős videója magyar szatirikus feliratot, ami egy magyar fociszakértő elemzését figurázza ki.

Zombori Sándor egykori labdarúgó, szakkommentátor után a Francesco Zombori nevet kapta. Ezt követően egy ideig nem lehetett magyar válogatott meccs anélkül, hogy ne porolták volna le újra és újra az elhíresült videót. Dárdai Pál is azt nyilatkozta, miután elvállalta a magyar válogatott irányítását, hogy "engem is megtalál majd a fogatlan manusz."

Utóbb nemcsak focis, hanem politikai témájú videók is készültek az eredeti felvétel felhasználásával. El Risitas 2016-ban, a TrollFoci meghívására Budapesten is járt. (Index)


Kommentelne? Kattintson ide!