h i r d e t é s

Meghátrált a kormány, jönnek az engedmények

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Meghátrált a kormány, jönnek az engedmények

2020. november 18. - 09:24

Meghátrálni látszik a kormány az egészségügyi dolgozók jogállását szabályozó törvény ügyében, egymás után teszi az engedményeket a szakmai szervezetek nyomására.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Az egészségügyi szolgálati jogviszony részleteit szabályozó kormányrendeleteknek november 18-áig kell megjelenniük, a kormány azonban csak kedden, az utolsó órákban kezdett ezekről egyeztetni - írja a Népszava. A kabinet több ponton engedne a korábbi tervekhez képest. A másodállások engedélyezésének kötelezettségét például 2023-ra tolnák ki, a kirendelés ideje pedig a korábbi két év helyett évi legfeljebb 100 nap lenne.

- Pintér Sándor miniszter érzékelhetően nem politikai, hanem szakmai kérdésként kezelte az orvosok jogállásáról szóló rendelet tartalmi egyeztetését, ami ritka gesztus kormánytagok részéről - számolt be a Népszava kérdésére a találkozóról Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke. Lukács László jobbikos képviselő arra is látott fogékonyságot, hogy méltányolják a kamara átvezénylés korlátozásával kapcsolatos igényeit.

Az utolsó pillanatban meghívást kapott az egyeztetésre a Magyar Orvosi Kamara is. A szervezet továbbra is aggályosnak ítéli a kirendeléssel kapcsolatos pontokat, bár a rendeletben - a törvényben leírt kétszer egy év helyett - már csak évi 100 nap szerepel. Ám ez még mindig több az elfogadhatónál: a kamara számára A Munka törvénykönyvében szereplő 44 nap az irányadó. Kincses Gyula, a köztestület elnöke azt is javasolta, hogy a jogalkotó még ne döntsön arról, mikor kezdődik a másodállások engedélyezése. (napi.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky