h i r d e t é s

Meghökkentő dolgokra költi a kormány a járványalap pénzét

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Meghökkentő dolgokra költi a kormány a járványalap pénzét

2020. május 13. - 06:30

 

Sajátosan értelmezi a kormány a gazdaságvédelmet, amikor a Gazdaságvédelmi alap pénzét költi - írta a Népszava.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

A kabinet egy lépésben 38 milliárd forintot vett ki az általa létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból. Ez az az alap, amelybe kormány a költségvetésben nem publikus módon zárolt pénzeket különített el, hogy azt a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk enyhítésre fordítsák. A gazdaságvédelmi alapba 1346 milliárd forint került, ebből 423 milliárd forintot tesz ki a foglalkoztatási alap bevételeinek kormányzati einstandolása, további 922 milliárd forint pedig a költségvetési törvényben a minisztériumi fejezetek kiadásainak zárolásából származik.

Az erről szóló kormányrendelet bő egy hónapja jelent meg, a kabinet azonban azóta sem hozta nyilvánosságra, hogy mely területek sínylik meg a zárolást - írta a napilap.

Miközben nem tudni, miből áll össze az alap, a pénzből a kormány el is kezdte a költést. Így a gazdaságvédelemtől meglehetősen távoli célokra jutott a pénz többsége. Első ízben összesen 38 milliárd forintot vettek ki az alapból, ebből a legtöbb pénz (csaknem 15 milliárd forint) az Eximbank Zrt. kamattámogatására ment el. Ugyanezzel a döntéssel további 5,4 milliárd forint jutott az innovációs tárca közelebbről meg nem nevezett "többletfeladataira".

Ugyanakkor szinte biztos, hogy nem megrendeléshiánnyal küzdő hazai kkv-k profitálnak abból a 11,4 milliárd forintból, amelyet az Erzsébet-táborok működtetésre kapott az emberi erőforrás tárca - fogalmazott a Népszava. Szintén csak áttételesen lehet gazdaságvédelmi intézkedésnek titulálni az állami cégek beruházásaira juttatott hatmilliárd forintot, amelyet az állami vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszter hivatala kapott.

Eközben a valóban szabadon elkölthető pénzeket, a költségvetési maradványokat inkább a járványkezeléstől távoli ügyekre költik. (napi.hu)


 

h i r d e t é s