h i r d e t é s

Megint a nyugdíjasok járnak a legrosszabbul

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Megint a nyugdíjasok járnak a legrosszabbul

2018. szeptember 24. - 11:32

 

A korábbi áfacsökkentés ellenére durván emelkednek az élelmiszerárak, amit a nyugdíjasok érezhetnek meg a leginkább, mert az ő fogyasztói kosarukban nagy súllyal szerepelnek az élelmiszerek.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Akár tíz százaléknál is nagyobb mértékben emelkednek év végéig az élelmiszerárak a takarmány, az energiaárak, a bérek növekedése miatt - írta a Népszava. Több termék esetében az ötszázalékos áfa csak a még erőteljesebb drágulást ellensúlyozza.

Mélyebben kell a zsebébe nyúlnia a fogyasztóknak, ha sertés-, illetve baromfihúst, kenyeret, tejet, vagy tejterméket akarnak vásárolni. A nyugdíjasok vásárlói kosarában kiemelkedő súllyal szerepelnek az élelmiszerek, így ez nekik a legrosszabb hír.

Átlagosan 10-12 százalékkal emelkednek az év végéig a legfontosabb élelmiszerek árai. A sertéscomb például kilónként 120-130, a csirke mellfilé 150-160 míg a kenyér minőségtől, fajtától függően 25-80 forinttal kerülhet többe.

Az UHT és az ESL tej csak azért nem drágul, mert 2019. januárjától az 5 százalékos áfakörbe kerül. Az élelmiszerláncok 8-10 százalékos tejárcsökkentéssel számolnak, de nagy kérdés, hogy ebből mi valósulhat meg.

Azt ma még nehéz megmondani, mikor jut a tej a sertéshús sorsára, vagyis milyen gyorsan tűnik el a kedvezményes áfa hatása a fogyasztói árakból. A sertéscombnál maradva, jelenleg átlagosan 1210 forint kilója, ami a 2015-től érvényes 5 százalékos áfa bevezetése óta eltelt 2,5 év alatt 16 százalékos drágulást jelent. (napi.hu)


 

h i r d e t é s