h i r d e t é s


Mégiscsak hatalomra törhet Jaroslaw Kaczynski

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mégiscsak hatalomra törhet Jaroslaw Kaczynski

2017. december 07. - 07:00

 

Nem szűnnek a kormányfőváltással kapcsolatos találgatások Lengyelországban. - írja a Napi.hu

Jaroslaw Kaczynski - Forrás: 444.hu

Az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel azonos súlyú politikusként emlegetett Jaroslaw Kaczynski pártelnök - szemben a hét eleji spekulációkkal - mégis átveheti az ország irányítását.

 

Hetek óta tart a találgatás, lesz-e lengyel kormányfőváltás, ha igen, mikor és a legfontosabb: ki lesz az új miniszterelnök. A hét elején Mateusz Morawiecki miniszterelnök-helyettes neve merült fel, aki egyben pénzügy- és fejlesztési miniszter is, ám már kedden délután arról írt a lengyel lapok egy része, hogy nem ő az igazi jelölt - derült ki a Business Insider lengyel kiadásának összefoglalójából.

A spekulációk szerint Morawieczki nevét csak ország tényleges vezetője, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, Jaroslaw Kaczynski dobta be, hogy tesztelje, a reakciókat. Kaczynskit nagy sakkjátékosnak tartják. Egyik módszere, hogy minden lehetőséget letesztel, mielőtt döntene. Valójában a miniszterelnöki széket magának szánja, bármennyire is utálja az azzal járó protokolláris kötelezettségeket.

Tetszene az üzletnek

Ennek az sem mond ellent, hogy Mateusz Morawiecki kormányfővé választását támogatnák az üzleti élet képviselői, a befektetők és általában a közgazdászok. Ha ő lesz a kormányfő, fő feladatai közé fog tartozni a kormány gazdasági programjának megvalósítása, illetve a Lengyelország és az Európai Unió közötti kapcsolatok javítása. A PiS politikusai szerint Morawiecki jó menedzser, technokrata, aki megtalálja a közös hangot a befektetőkkel.

A jelenlegi pénzügyminiszter előrelépésének ellenzői azzal érvelnek, hogy Beata Szydlo miniszterelnök nagyon népszerű. Könnyebb lenne a választóknak elmagyarázni, hogy helyette a tapasztalt, egyszer már ezt a posztot betöltő Kaczynski veszi át a kormányfői feladatokat.

Az évforduló miniszterelnöke

Ki lehet a 100. évforduló miniszterelnöke? - tette fel a kérdést a TOK FM rádióban Marek Sawicki, az előző kormány mezőgazdasági minisztere, aki rögtön válaszol is: csak Jaroslaw Kaczynski.

Fontos év előtt állunk - fejtegette -, 100 éve lesz, hogy az első világ háború után Lengyelország visszaszerezte függetlenségét. Számos ünnepség, ezen belül sok nemzetközi esemény is, meg fog erről emlékezni és a tisztelgéseket az államfőn kívül a kormányfő fogja fogadni. Az elnök, Andzej Duda mostanság rossz viszonyban van a PiS vezetőségével, tehát nem akarják majd protokollban az első helyre tolni.

A volt miniszter szerint a kormányfőváltás januárban le

 

Szerző: Barabás Júlia / napi.huh i r d e t é s

betöltés...

;