h i r d e t é s

Megkezdődött a Belorusz Atomerőmű üzembe helyezése

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Megkezdődött a Belorusz Atomerőmű üzembe helyezése

2020. augusztus 07. - 11:59

 

2020. augusztus 7-én helyi idő szerint 11.45-kor megkezdődött a Belorusz Atomerőmű első blokkján az üzemanyag berakása.

A reaktor aktív zónájába beemelték az első friss nukleáris üzemanyagot tartalmazó kazettát. Összesen 163 üzemanyag-kazettát helyeznek be a reaktorba a hónap végéig. Az üzemanyag reaktorba töltését követően beindítják a láncreakciót és az egyszázalékos ellenőrzött teljesítményszint elérésével elvégzik a megfelelő ellenőrzéseket. Ettől a pillanattól válik a reaktor atomerőművé. Miután tesztekkel igazolták, hogy a blokk a terv szerinti paramétereknek megfelelően megbízhatóan és biztonságosan működik kezdődhet meg villamosenergia-termelés, amelynek során rákapcsolják a blokkot az elektromos hálózatra.

"A Belarusz Köztársaság a legmodernebb technológiájú 3+ generációs blokkot tudhat magáénak. E technológia referenciájaként szolgál több, Oroszországban már üzemelő atomerőművi blokk. Ezek mindenben megfelelnek a fukusimai atomerőművi baleset után megszigorított biztonsági követelményeknek, a típus biztonságos voltát a Nemzetközi Atomenergia-Ügynökség (NAÜ) valamennyi vizsgálata megerősítette. Nagyon fontos számunkra, hogy az első külföldi VVER-1200 típusú blokkot éppen a Belarusz Köztársaság területén, egy testvéri országban építettük fel" – közölte Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója.

A belorusz atomerőművi projekt nyílt és átlátható módon valósul meg. Az atomerőmű megfelel a NAÜ összes biztonsági követelményének. Fehéroroszország rendszeres együttműködést folytat a Nemzetközi Atomenergia-Ügynökség vezetőségével és szakértőivel, az Európai Bizottság, valamint az ENSREG, az Európai Nukleáris Biztonsági Szabályozó Hatóságok Csoportjának képviselőivel. A 2012-2020 közötti időszakban összességében hét kulcsfontosságú, az első atomerőművüket építő országok számára ajánlott vizsgálatot végeztek el  a NAÜ szakértői a helyszínen.

A Belarusz Atomerőmű 1-es blokkja az első olyan 3+ generációs egység, amelyet orosz technológia alapján építettek Oroszországon kívül. Jelenleg már három ugyanilyen típusú blokk üzemel Oroszország területén. Kettő közülük a Novovoronyezsi Atomerőműben egy pedig Leningrádi Atomerőműben működik.
"A korábbi generáció VVER-1000 típusú blokkjaival összehasonlítva a 3+ generációs VVER-1200 típusú reaktorokkal szerelt innovatív blokkok a gazdaságossági és a biztonsági mutatók terén egyaránt felülmúlják elődjeiket" – közölte Andrej Petrov, az ASZE Mérnöki vállalat első alelnöke, az orosz atomerőműveket üzemeltetető Roszenergoatom konszern vezérigazgatója.  

A VVER-1200-es blokktípus egyik legfontosabb jellemzője, hogy az aktív és a passzív biztonsági rendszerek olyan egyedi kombinációjával rendelkezik, ami az atomerőművet maximálisan ellenállóvá teszi a külső és a belső behatásokkal szemben. Az összes ilyen blokkon alkalmazzák a zónaolvadék-csapdát és más olyan passzív biztonsági rendszereket, amelyek teljes áramszünet esetén is képesek üzemeltetői beavatkozás nélkül működni. Ezenkívül a reaktor teljesítménye 20 százalékkal meghaladja az előző generációét, ugyanakkor a kiszolgáló személyzet létszáma sokkal kisebb. A főberendezések élettartama kétszeresére, 30-ról 60 évre nőtt és további 20 évvel kitolható. A 3+ generációs orosz atomerőművek megrendelői között van Finnország, Magyarország, Törökország, Banglades és Egyiptom.

A Belorusz Atomerőmű primer köri berendezéseit kompletten az Atomenergomas Rt., a Roszatom gépgyártó holdingjának vállalatai készítették. Az üzemanyagot a Novoszibirszki Vegyi Üzem gyártotta, az urán-dioxid üzemanyag dúsítottsága 1,3-4,4% között változik. A Roszatom jelenleg az egyetlen olyan vállalat a világon, amely sorozatgyártásban épít atomerőműveket otthon és külföldön. A világon 102 atomenergetikai létesítményt építettek eddig orosz tervek alapján, ezek közül 78 blokk VVER típusú atomerőmű.


 

Kommentek

h i r d e t é s