h i r d e t é s

Megkezdődött a kiürítés a Tabánnál a világháborús bomba hatástanalítása miatt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Megkezdődött a kiürítés a Tabánnál a világháborús bomba hatástanalítása miatt

2020. március 13. - 09:19

 

Megkezdődött péntek reggel a kiürítés az I. kerületi Tabánnál Budapesten, ahol egy második világháborús bombát hatástalanítanak.

Budapest, 2020. március 13. Rendőrök az I. kerületi Attila úton lezárt területnél, mielőtt tűzszerészek világháborús robbanószerkezetet hatástalanítanak a Tabánnál 2020. március 13-án. A környéken a házakat kiürítik, a területet lezárják, az átmenő utakon a zárás végéig nem lehet közlekedni. - Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Budavári Önkormányzat a Facebook-oldalán azt írta: megkezdődött a Kalevala park építkezésénél talált robbanószerkezet hatástalanítása. A környező házakat kiürítik, a területet lezárják, az átmenő utakon a zárás végéig nem lehet közlekedni.

A munka várhatóan délutánig tart - írták.


Budapest, 2020. március 13. Rendőrök az I. kerületi Attila úton, mielőtt tűzszerészek világháborús robbanószerkezetet hatástalanítanak a Tabánnál 2020. március 13-án. A környéken a házakat kiürítik, a területet lezárják, az átmenő utakon a zárás végéig nem lehet közlekedni. - Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Korábban azt közölték: biztonsági zárást rendeltek el az Attila úton (a Döbrentei tér és a Dózsa György tér között), a Szarvas téren, a Krisztina körúton a Dózsa György tér és a Rácz Fürdő között, továbbá a Tabán parkban (a Czakó utca - Naphegy utca - Rácz Fürdő - Krisztina körút által határolt területen).
Az Erzsébet hídról Buda felé csak a Hegyalja út irányába lehet majd lehajtani, az Attila út felé nem. A Széll Kálmán tér és a Déli pályaudvar felől érkezőket szintén elterelik.

A Budapesti Közlekedési Központ azt közölte: útlezárásokra és közösségi közlekedési korlátozásokra is számítani kell a Tabán környékén. A korlátozás érinti az 56-os és az 56A jelzésű villamos, valamint az 5-ös és a 178-as busz közlekedését is.

Frissítés (2020. március 13. 11:54)

Nem sokkal péntek dél előtt sikerült hatástalanítani Budapesten, a Tabánnál talált második világháborús bombát - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-vel.

Markovics Zita elmondta: egy magyar gyártmányú 50 kilogrammos, mágneses gyújtószerkezetű bombát kellett hatástalanítani. Ilyenkor az előírások szerint csak egy ember végezheti el a hatástalanítást.

Most még átvizsgálják a területet. A bombát elszállítják és rövidesen feloldják a biztonsági zárást - közölte Markovics Zita kommunikációs tiszt.

A Budavári Önkormányzat tájékoztatása szerint az I. kerületi Kalevala park építési munkálatai közben találtak egy második világháborús robbanószerkezetet az Attila út - Krisztina körút - Szarvas tér által határolt zöldterületen.

Emiatt a környéket lezárták és kiürítették. Mintegy 800 embernek kellett elhagynia az otthonát vagy a munkahelyét a biztonsági intézkedések miatt.


 

h i r d e t é s