h i r d e t é s

Megkezdődött az országos választás - Független Diákparlament

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Megkezdődött az országos választás - Független Diákparlament

2018. október 19. - 13:22

 

Megkezdődött a Független Diákparlament 2018/19. tanévre szóló országos képviselőválasztása. 

A Független Diákparlament 2017. őszén - Forrás: diakparlament.hu

A választás soránoktóber 25. csütörtökig minden Magyarországon tanuló, 14 és 21 év közötti diáknak lehetősége van 1-1 képviselőjelöltre szavazni a http://valasztas.diakparlament.hu oldalon.
A választás során a jelöltek megyénként mérettetik meg magukat egymással, a 120 megválasztott képviselő pedig a legjobb eredményt elérő jelöltek közül az egyes megyék diáknépességével arányos létszámban kerül majd be a diákparlamentbe. A szavazók összesen körülbelül 360 képviselőjelölt közül választhatnak. Eredményhirdetésre a választás lezárását követően, október 27-én kerül sor.

Mégis hogyan válasszon egy diák számára teljesen ismeretlen jelöltek közül?

A Független Diákparlament választási segédletet is nyújt a szavazni kívánó diákok számára. Egy oktatási kérdéssort 1-5-ös skálán értékelnek a jelöltek és a szavazók is, a segédlet pedig a létrejött vélemény-indexek alapján sorba rendezni a képviselő-jelölteket aszerint, hogy a választó mely jelöltekkel mennyire ért egyet az aktuális oktatási kérdésekben.

Mi a szervezet célja?

A Független Diákparlament célja, hogy a döntéshozók felé képviselje a Magyarországon tanuló (középiskolás) diákok véleményét. Szakmai javaslatok és megmozdulások keretében is hangot kíván adni a diákok változtatás iránti igényének. A szervezet hosszú távú célja, hogy Magyarországon kirekesztés-mentes, diákközpontú, korszerű oktatási rendszer jöjjön létre, amely a diákok, tanárok és szülők számára egyaránt élhető. Éppen ezért kész komolyabb lépéseket is tenni annak érdekében, hogy a döntéshozók végre meghallgassák a diákok hangját, és mielőbbi érdemi párbeszédet kezdjenek az érintettekkel, illetve a szakmai szervezetekkel az oktatás rendszerszintű átalakításáról.


 

h i r d e t é s