h i r d e t é s

Meglepetéssel végződhet a lengyel választás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Meglepetéssel végződhet a lengyel választás

2020. május 20. - 14:26

 

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint minimálisra csökkent a regnáló Andrzej Duda előnye az elnökválasztási kampányban legerősebb kihívójával Rafal Trzaskowskival, Varsó polgármesterével szemben. - írja a Napi.hu

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A lengyel államfőválasztás második fordulójában megszoríthatja a kormánypárt jelöltjét ellenzéki kihívója - derül ki egy friss közvélemény-kutatásból, amit az onet.pl idéz. A Super Express című lengyel lap megbízásából az IBRiS közvélemény-kutató intézet készített felmérést. E szerint mind az első, mind a második fordulóban a jelenlegi elnök, a kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság jelöltje, Andrzej Duda nyerne, de a 2. fordulóban már alig lenne fölényben Rafal Trzaskowskival a mérsékelt jobboldali Polgári Platform jelöltjével szemben, aki akkor már az egész ellenzéket képviselné.

Az első fordulóban Duda 43 százaléknál valamivel több szavazatot kapna, őt követné 16,54 ponttal Rafal Trzaskowski, Varsó főpolgármestere, majd Szymon Holownia tévés személyiség következne 15,88 százalékkal, aztán Wladyslaw Kosiniak-Kamisz, a Parasztpárt jelölje jönne 9,73 százalékkal. A második fordulóban Andrzej Duda a lengyelek 53 százalékának szavazatára számíthat, míg Trzaskowksi 47 százalékra, ami azt jelenti, hogy a főváros főpolgármestere nem esélytelen.

A lengyel miniszterelnök kancelláriájának vezetője, Michal Dworczyk szerint az államfőválasztásnak legkésőbb június 28-ig le kell zajlania. Szerinte ugyanis ez az utolsó időpont, amelyen az alkotmány szabályait betartva megtarthatják a szavazást - idézte a politikus a gazeta.pl. Ha lekésik ezt az időpontot, akkor Duda augusztus 6-ai távozása után nem lenne elnöke az országnak. (napi.hu)


 

h i r d e t é s