fbpx Megmutatjuk, melyik kriptopénzeknél opció a stakelés | CIVILHETES

h i r d e t é s

Megmutatjuk, melyik kriptopénzeknél opció a stakelés

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Megmutatjuk, melyik kriptopénzeknél opció a stakelés

2021. február 19. - 08:50

 

Mit jelent a stakelés fogalma? Gyakorlatilag arról van szó, hogy kriptopénzeket kaphatunk automatikus jelleggel abban az esetben, hogyha részt vállalunk egy adott blokklánc staking rendszerében. Ennyi a működés lényege.

Forrás: hu.coincash.eu

A cikkben pedig annak jártunk utána, hogy mostanság milyen lehetőségek és opciók állnak rendelkezésre ahhoz, hogy tetszés szerint kivitelezni tudjuk magát a stakelést.

Az egyik lehetőség a Polkadot (DOT)

Nominated Proof-of-stake a pontos megnevezése annak a rendszernek, ahogyan ez az opció működik a gyakorlatban. Ez azt jelenti, hogy kiválasztáson keresztül van lehetőség jóváhagyóvá válni a blokklánc életében.

A DOT-ot birtoklók egyébként nominátorként maximum 16 validátort tudnak támogatni. A rendszer egyik fő sajátossága, hogy egyenlő mennyiségben osztja ki a jutalmakat minden validátornak. Tehát a jutalom mértéke független attól, hogy valaki mekkora mennyiségű DOT-ot stakel.

Stakelni bizony az EOS (EOS) esetében is tudunk

Itt úgynevezett delegated Proof-of-stake megoldás a rendszer alapja. Vagyis a kriptopénzzel rendelkezők szavazáson keresztül úgynevezett képviselőket tudnak delegálni. Ezen delegáltaknak kell majd validálni a rendszerben végrehajtott tranzakciókat.

A modell ötletének és működésének a lényege, hogy ne azok kapják a legtöbb jutalmat, akik a legtöbb tőkével rendelkeznek.

A stakelés a TEZOS (TZX) kapcsán is kivitelezhető

Újabb működési mechanizmus, úgynevezett liquid Proof-of-Stake. Itt a résztvevők delegálhatják a szavazati jogukat más szereplők részére. Maga a likvid megnevezés a modell rugalmasságából ered.

Hiszen ha egy szereplő bármilyen okból kifolyólag hosszabb-rövidebb ideig nem tud részt venni a modellben, akkor lehetősége van a jogot másnak adni. Ha ez történik, a coinjainkat nem kapja meg az illető, viszont a staking jogát megkaphatja.

A Cardano (ADA) esetében szintén szóba jöhet a stakelés lehetősége

Ennél a lehetőségnél ötnapos ciklusokban funkcionál maga a staking. Fontos, hogy itt a pooloknak delegálhatják a tokeneket a birtokosok, ily módon közös erővel nekirugaszkodva a stakelés feladatának.

A bevételek megosztásáról van tehát szó, hasonlóan a PoW modellben működő kriptopénzek életében megszokott bányász poolokhoz. Ezeket egyébként magyaros kifejezéssel élve brigádoknak szokás nevezni.

Fontos hozzátenni azt is, hogy az ADA esetében a magyarok által üzemeltetett AdaStarNode-nál is tudjuk stakelni a tokenjeinket. Így egy kicsit hozzájárulhatunk a hazai kriptoközösség erősítéséhez és építéséhez.

Látható tehát, hogy a stakelésre többféle lehetőség is rendelkezésre áll. Ez kedvező hírként értelmezhető, hiszen több mozgásteret kínál annak fényében, hogy a céljaink és stratégiánk alapján melyik irányba is szeretnénk menni.


 

Kommentek

h i r d e t é s