h i r d e t é s

Megreccsent a német ipar

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Megreccsent a német ipar

2022. május 07. - 07:37

 

Márciusban a vártnál nagyobb mértékben esett vissza a feldolgozóipari termelés Németországban az előző hónaphoz képest - adta hírül a előzetes adatai alapján a Destatis.

A kép illusztráció! - Forrás: Metrology News

Eszerint a német feldolgozóipari termelés márciusban szezonális és naptári kiigazítással 3,9 százalékkal csökkent a februárihoz képest.

Legutóbb a koronavírus-járvány okozta válság kezdetén, 2020 áprilisában volt ennél nagyobb visszaesés, 18,1 százalékos egy hónap alatt.

Elemzők 1,0 százalékos csökkenést vártak márciusra a februári 0,1 százalékos havi növekedés után.

A tőkejavak termelése 6,6 százalékkal, a félkész termékek termelése 3,8 százalékkal, a fogyasztási cikkeké pedig 1,5 százalékkal csökkent márciusban februárhoz viszonyítva, míg az építőipar termelése 1,1 százalékkal nőtt.

Éves összehasonlításban a márciusi ipari termelés naptári kiigazítással 3,5 százalékkal csökkent a februári 3,1 százalékos növekedést követően.

A Destatis az ifo gazdaságkutató intézet felmérésére hivatkozva a beszállítói láncokban a járványvédelmi korlátozásokból eredő fennakadásokra vezette vissza az ipari termelés márciusi csökkenését, amit még az ukrajnai háború is tovább súlyosbított.

Az ifo gazdaságkutató intézet felmérése szerint ugyanis a feldolgozóipari vállalatok bő nyolcvan százaléka panaszkodott márciusban a szűk beszállítói keresztmetszetekre, valamint a köztes termékek és nyersanyagok beszerzésével kapcsolatos problémákra. Ez az arány megközelíti a 2021. decemberi 82 százalékos csúcsot - írta az MTI. (napi.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s