h i r d e t é s

Mégsem kell a műtétekhez védettségi igazolvány

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Mégsem kell a műtétekhez védettségi igazolvány

2021. május 07. - 12:09

 

Müller Cecília az operatív törzs pénteki tájékoztatóján részletesen beszélt a halasztható műtétekre régóta várakozókat érintő hírekről.

Müller Cecília országos tisztifőorvos - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Maruzsa Zoltán jelentkezett elsőként, a köznevelésért felelős államtitkár sikeresnek nevezte a héten 1159 helyszínen megszervezett érettségi vizsgázást.

A részvétel szinte 100 százalékos volt a vizsgákon, de erről később lesz pontosabb információ.

"Személyes tapasztalatom volt, hogy felelős magatartással álltak hozzá a vizsgákhoz" - jegyezte meg, rájuk is "vár egy sör a teraszon".

Megerősítette, hétfőn kezdődik a jelenléti oktatás a felső tagozatoknál és a középiskolák esetében, 5 teljes hét áll rendelkezésre pótolni, amit kell.

A hiányzásokat rugalmasan fogják kezelni - erről levelet is írt az erőforrástárca az intézményigazgatóknak.

Osztálykirándulások egyelőre csak ott alvás nélkül lehetségesek, és csak osztályos szinten.

Ballagások lehetségesek lesznek, erről hamarosan kormányrendelet is megjelenik.

Bejelentette, az egyetemek esetében a rektor dönthet arról, hogy hogyan folytatódjon tovább a képzés.

"No vakcina, no party" - búcsúzott el a 16-18 évesektől.

Gál Kristóf ORFK-szóvivő még mindig 400 fölötti maszkszabálysértésről adott számot.

Müller Cecília országos tisztifőorvos megerősítette, a járványügyi adatok folyamatosan javulnak

Felhívta a figyelmet arra, hogy senki ne hanyagolja el a második vakcinaadagot - a Janssen kivételével, az ugyanis egyadagos oltás.

A lakosság figyelmébe ajánlotta, hogy foglaljanak időpontot oltásra, Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltás elérhető.

Külön kérte újra a fiatalokat, hogy regisztráljanak és foglaljanak időpontot, "aki péntek éjfélig nem regisztrál a 18 év alattiak közül, nem fog most Pfizer oltáshoz jutni".

Elmondta még, biztatóak a szennyvízadatok, országos szinten enyhe csökkenő tendenciát lehet megfigyelni, azonban Budapest agglomerációjában több településen van "icipici emelkedés".

A hétvégén az április elején oltott tanárok második Pfizer oltásukat kapják, Müller Cecília kérte, hogy "mindenki, aki megszólíttatik, induljon", ha nem tudna menni, tájékoztassa erről az oltóhelyet.

Megerősítette a kormányrendeletben megjelenteket is, lehet már sportlétesítményekbe menni csoportosan, szervezett keretek között - május 10-től.

Az elektív ellátások ismert újraindításáról is szólt még - május 13-tól -, ez rugalmasan történik majd, a covidos betegek és koronavírus-osztályokon dolgozó orvosok sem érintkeznek másokkal az intézményekben. Kiemelte, védettségi igazolványhoz kötött az ellátások igénybe vétele, akinek ilyen nincs, 48 órával PCR-tesztre van szükség, a műtét előtt pedig még egy gyorstesztre. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s