h i r d e t é s

Megsemmisíthetik Nagy Imre halálos ítéletét

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Megsemmisíthetik Nagy Imre halálos ítéletét

2016. április 25. - 08:14
0 komment

 

Az 1956-os forradalom közelgő, hatvanadik évfordulója alkalmából az igazságszolgáltatás és más jogi szakterületek vizsgálatokat végeznek.

Forrás: 24.hu

Magyar Idők értesülései szerint az 1956-os forradalom közelgő, hatvanadik évfordulója alkalmából az igazságszolgáltatás és más jogi szakterületek vizsgálatokat végeznek, áttekintik az akkori megtorló ítéletek, köztük a Nagy Imre-ügy tanulságait is.

nagy Imrét és társait 1958-ban halálra, illetve szabadságvesztésre ítélték, a volt miniszterelnököt és mártírtársait 1989. július 6-án, ítéletük hatályon kívül helyezésével rehabilitálták.

A lap értesülései szerint még nem alakult ki szakmai konszenzus arról, hogy indokolt-e semmissé tenni a Nagy Imre, Maléter Pál és Gimes Miklós elleni ítéleteket. Kónya István, a Kúria elnökhelyettese elmondta: a közelgő évforduló indokolttá teszi, hogy történeti távlatból értékeljék a forradalom leverését követő politikai megtorlást, ennek érdekében műhelymunka folyik.

Kónya úgy látja: a halálos ítéletekkel zárult bírósági eljárások nem ítélkezésnek, hanem leszámolásnak nevezhetők, sérthették a humanitárius jogot, ezért nem részei az igazságszolgáltatásnak. A Kúria most azt vizsgálja, hogy milyen jogi-szakmai keretek közt lehet ezt kifejezésre juttatni. 1956 után több mint kétszáz halálos ítéletet hirdettek ki a bíróságok. (24.hu)


 

h i r d e t é s