h i r d e t é s

Megszerezték a Szeviép-listát, Lázár kamuzott

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Megszerezték a Szeviép-listát, Lázár kamuzott

2020. február 27. - 08:14

 

Politikai blöff volt az állami kárpótlás.

Lázár János virágot vitt Horty sírjára - Forrás: mandiner.hu

  • Politikai blöff volt a Szeviép-csőd miatt megszervezett állami kárpótlás, amit Lázár János vitt keresztül a kormányon, hogy a 2018-as országgyűlési választás előtt Botka Lászlót és a szegedi szocialistákat támadhassák.
  • 2,7 milliárd forintot osztottak szét magáncégek és -vállalkozók között, azt állítva: az egykori alvállalkozókat a Szeviép 2009-es csődje annyira padlóra küldte a kifizetetlenül maradt számlákkal, hogy nagy részük tönkrement, ezért elengedhetetlen az állami segítségnyújtás.
  • A 24.hu birtokába került kártalanítási cégnévsor azt bizonyítja, Lázár nem mondott igazat. A kárpótolt cégek közül egyik sem ment csődbe 2009-ben, az adófizetők pénzéből kifizetett támogatásokat valójában nyereséges – néhány esetben milliárdos pluszt termelő – építőipari cégek tehették zsebre.
  • A maximális összegű kártérítésben részesített cégek nagyjából fele olyan jól állt a Szeviép bukása körüli időszakban, hogy a tulajdonosaik jelentős osztalékot szavazhattak meg maguknak.

Hosszas titkolózás után a Magyar Államkincstár ügyvédi adatkérésre a napokban kiadta az úgynevezett Szeviép-károsultak listáját, amely lapunkhoz is eljutott. A kárpótlási összegeket a kincstár utalta át 2018 márciusa és novembere között. (A lista a következő linkeken megnézhető, a magánszemélyek nevét azonban kitakartuk, csak a közpénzből kártalanított cégek nevét hagytuk meg olvashatónak a vissza nem térítendő támogatás összege és a kifizetés dátuma mellett: 1. oldal2. oldal3. oldal4. oldal5. oldal.)

További részletek a 24.hu cikkében >>


 

h i r d e t é s