h i r d e t é s

Megszólalt egy magyar szemtanú a Capitolium ostromáról

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Megszólalt egy magyar szemtanú a Capitolium ostromáról

2021. január 11. - 19:06

 

Testközelből nézhette végig a Washingtonban zajló kaotikus eseményeket egy magyar férfi, aki a Capitoliumban dolgozik. István, bár a járvány miatt nem jár be mindennap a munkahelyére, az épület elleni ostrom napján éppen bement ügyet intézni.

István délután hagyta el az épületet, amikor már komoly tömeg gyűlt össze. Szerinte kevés rendőr volt a helyszínen - Forrás: Blikk.hu

A látogatóközpontban dolgozó férfi szerint a békésnek induló, Trump melletti tüntetés váratlanul fordulhatott át barbár dúlásba.

– Délelőtt tíz órakor érkeztem a Capitoliumhoz, ekkor még alig láttam egy-két tüntetőt. Trump nagyjából ekkor tartotta a beszédét a Fehér Házhoz közeli Ellipse parkban, ami húsz percre van a Capitoliumtól. Egy óra magasságában akartam elhagyni az épületet, de azon az ajtón, ahol bementem, már nem tudtam távozni, a rendőrség lezárta. Végül egy másik épülethez tartozó ajtón távoztam. Az utcán már több tízezren voltak, bár álmomban sem gondoltam volna, hogy a tömeg ostrom alá veheti a szimbolikus helyet. Az mondjuk egyből szemet szúrt, hogy a tömeg méretéhez képest jóval kevesebb a rendőr. Állítólag a polgármester megkérdezte a Capitolium védelmét ellátó külön rendőrséget, hogy szükségük van-e segítségre, ők azonban azt felelték, hogy tudják kezelni a helyzetet. Sajnálatos módon a halálos áldozatokkal járó események azt igazolták, hogy tévedtek – mondta István, aki szerint Trump nagyot hibázott, hogy feltüzelte híveit. A magyar férfi szerint egyértelmű az elnök felelőssége is, ami a Capitoliumban történt, azt viszont kiemelte, hogy szerencsére a demokratikus rendszert a nem várt zűrzavar sem tudta megfékezni, és a kongresszus azonnal folytatta munkáját, amint a rendőrség rendet tett.

Istvánt másnap behívták a munkahelyére, a feldúlt épületben épp rendrakás folyt.

– Nem mondanám, hogy a tüntetők törtek-zúztak, de elképesztő koszt hagytak maguk után. A helyszínen mindent lefényképeztek és idővel azonosították azoknak az embereknek is egy részét, akik a képviselők irodáiban szelfiztek. Elfogták azt a férfit is, aki például Nancy Pelosi, a képviselőház elnökének székében pózolt. Kiderült róla, hogy nyugdíjas tűzoltó – mondta István, aki hozzátette, másnapra már visszatért a fővárosba a nyugalom, az utcák ismét üresek voltak a járványhelyzeti korlátozások miatt.

A tüntetők helyét átvette a döbbenet, a legtöbb amerikai ugyanis joggal tette fel magának a kérdést: Hogy történhetett meg ilyesmi? Tényleg sámánok randalíroztak a Capitoliumban?

– Nehéz lenne megmondani, hogy Trump kitölti-e az elnökségének az utolsó napjait, de egyértelmű szándékok vannak arra, hogy ez ne így legyen. A politikusok ráébredtek, hogy Trump akár komoly veszélyt is jelenthet, és nem engedhetik meg, hogy akárcsak hasonló is történhessen újra – tette hozzá István.

Poroltóval ölték meg

Egy tűzoltókészülékkel vertek fejbe a törvényhozás épületében kialakult káoszban egy rendőrt. A 42 éves Brian D. Sicknick a képviselőket az asztalaik alá bújtatva védte, miközben a tömeg a kongresszus termeiben tombolt. Amikor ezután visszatért a kijelölt irodájába, összeesett és meghalt.

Végérvényes szakítás

Mike Pence amerikai alelnök, úgy fest, végleg hátat fordít Donalt Trumpnak, miután közölte, részt vesz Joe Biden leendő elnök beiktatási ünnepségén, Donald Trump leköszönő elnök viszont bojkottálja a január 20-án tartandó ceremóniát. Ezzel másfél évszázados hagyományt szakít meg. Biden mindazonáltal örömmel fogadta, hogy Trump nem lesz ott a beiktatásán, mint mondta, ez egyike a kevés dolognak, amelyben egyetért Trumppal. (blikk.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s