h i r d e t é s

Megszűnik a fülledtség, marad a kánikula

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Megszűnik a fülledtség, marad a kánikula

2019. augusztus 28. - 06:10

 

A következő napokban már nem lesz jellemző a zápor, zivatar, hanem inkább a strandidő válik meghatározóvá: a legtöbbb helyen 30 fok körül, vagy afelett alakul a maximumhőmérséklet. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a napsütés mellett változóan gomolyfelhős lesz az ég, de csak kevés helyen lehet helyi csapadék.

Délután sok napsütésre, kánikulára készülhetünk. Helyenként ugyan gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem valószínű. Mérsékelt lesz a déli szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 35 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szerdán már országos kánikulára számíthatunk, ami még több napig folytatódni, sőt, kissé erősödni fog.  A tartós meleg miatt fokozódik a szervezetünket érő hőterhelés. - írja a meteoklinika.hu

A melegben egyre erősebb lehet a fejfájása és a migrénje is. Szerencsére az éjszakák hoznak némi felfrissülést, a nagyvárosokban viszont hajnalra is kevésbé hűl a levegő. Jót tesz az éjszakai szellőztetés, ezzel is csökkentheti az önt érő hőterhelést, valamit a pihentetőbb alvásban is segít, és a nap folyamán is nehezebben, lassabban melegszik fel a lakótér. Az is segít, ha beárnyékolja az ablakokat, valamint napközben csukva tartja a nyílászárókat. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, ők egész nap kerüljék a megterhelő tevékenységeket! Javasoljuk, hogy minden nap tartsa be a meteogyógyászati tanácsokat. 

Nem lehet eléggé hangoztatni, mennyire fontos a folyadék-utánpótlás. Szénsavmentes ásványvizet, hűtött, alig cukrozott gyümölcsteát, limonádét fogyasszon, akár napi 3 litert is! Ebédre egy tányér hűsítő gyümölcs- vagy zöldségleves is jó megoldás, a forróságban a nehéz fogások a szokásosnál is jobban megterhelik a gyomrot, és rosszullétet is okozhatnak.

Az UV-sugárzás értéke a déli órákban eléri az erős, helyenként a nagyon erős fokozatot, magas faktorszámú készítményekkel óvja bőre épségét. A tűző napon akár 15-20 perc alatt is komoly bőrégést szerezhet, a vízpartokon pedig megsokszorozódik a sugárzásdózis a vízfelület visszaverő hatása által. A napszúrás elkerülése érdekében viseljen könnyű, világos színű fejfedőt, a ruházata is természetes anyagból készüljön!

A közlekedők száraz utakra, alapvetően jó feltételekre készülhetnek, de a melegben sokaknál koncentrálási problémák jelentkezhetnek, a fejfájás is zavaró lehet, elvonja a figyelmet. Vezessen lassabban, tartson nagyobb követési távolságot, valamint iktasson be rövid pihenőket, ezzel is csökkentheti a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Az utastérben semmilyen élőlényt ne hagyjon őrizetlenül!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s