h i r d e t é s

Megváltozik a magyar virslik zöme

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Megváltozik a magyar virslik zöme

2015. október 30. - 08:23
0 komment

 

Ha elfogadják az Élelmiszerkönyvet módosító, most megjelent szabályokat, akkor jóval több hús kerülhet a párizsiba, a virslibe és a sült kolbászba.

Illusztráció - Forrás: Shutterstock

Miközben az Egészségügyi Világszervezet hétfőn kiadott, a vörös húsokat és a feldolgozott hústermékeket rákkeltőnek minősítő jelentésén vitatkozik a fél világ, a kormány honlapján megjelent a Magyar Élelmiszerkönyv több húskészítményre – például a virslire, sütőkolbászra – vonatkozó előírásait módosító rendelettervezet. Hogy az új tervezetet megjelenése és a WHO-jelentés között van-e összefüggés, az nem derül ki a szervezetből, az idő rövidsége miatt valószínűleg puszta véletlen. Mindenesetre a módosítások lényege, hogy az eddiginél nagyobb hústartalmat ír elő a különböző termékekre. Egyelőre csak javaslatról van csak szó, azaz még egyeztetés alatt vannak a szabályok és nem tekinthetőek a kormány és az agrárminiszter véleményének. A VS.hu most összeszedte a legfontosabb pontjait.

A legfontosabb változások

  • A virsli és párizsi (parizer) esetében 51 százalékos hústartalmat ír elő a rendelettervezet, szemben az eddigi 40 százalékkal.
  • A krinolinnál 55 százalékra kell növelni a hústartalmat az eddigi 40 százalékról. 
  • Az Élelmiszerkönyvben eddig nem szerepelt a szafaládé, ezentúl benne lesz, a krinolinhoz hasonlóan az is 51 százalékos hústartalommal kerülhet a boltokba. 
  • A Zala felvágottnál 50-ről 60 százalékra, a csemege debreceninél 45-ről 55 százalékra, a sütnivaló kolbásznál 50-ről 65 százalékra kell növelni a kell növelni a hústartalmat.
  • A felvágottaknál is 51 százalékos lesz a hústartalom. 
  • Az téliszalámi-szabály kiegészül azzal, hogy a termék nem tartalmazhat rekesz- és rágóizmot.
  • Az új rendelet pontosan megszabja a gépi csontozású, az íntalanított hús, valamint a fura nevű, csontokról mechanikailag lefejtett hús (angolul Mechanically Separated Meat, MSM) fogalmát. 
  • Az új szabályok szerint például a párizsiban, a virsliben, a krinolinban nem lehet 10 százaléknál nagyobb a mechanikailag lefejtett hús (MSM).
  • Az MSM egyébként nem számítható bele a hústartalomba. 
  • A máj- és májas termékekben, valamint májkrémekben aminimális májtartalom 25 százalékra emelkedik.

Az új szabályok bevezetése a rendelettervezetben szereplő inskoláss szerint a vásárlók korrektebb, a termékek beltartalmáról részletesebb tájékoztatást kapnak a termékekről, és a Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő, Magyarországon hagyományosan előállított és ismert hústermékek jobb minőségben készülnek majd. 

 

vs.hu


 

h i r d e t é s