h i r d e t é s

Megvan az új oltási terv: változik a Pfizer és az AstraZeneca beadási rendje

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Megvan az új oltási terv: változik a Pfizer és az AstraZeneca beadási rendje

2021. március 01. - 06:01

 

A rendelkezés más oltóanyagokat nem érint. Aki már megkapta az első adagot és időpontja van a második oltásra, arra szintén nem vonatkozik az előírás.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Március 1-jétől, hétfőtől módosul az oltások alkalmazásának rendje a Pfizer-BioNTech és az AstraZeneca által gyártott vakcinák esetében – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) az ATV Híradó birtokába került, a háziorvosoknak címzett körleveléből.

A Müller Cecília országos tisztifőorvos által szombaton aláírt dokumentum szerin a Pfizer-BioNTech által gyártott Comirnaty vakcinák esetében a második adag vakcina beadási ideje az első adag beadását követő 3 hét helyett 35 napra (öt hétre), míg az AstraZeneca Covid-19 Vaccine alkalmazása során 4-ről 12 hétre (három hónapra) módosul.

A rendelkezés más oltóanyagokat nem érint, és az is fontos, hogy mindkét vakcina esetében, aki már megkapta az első adagot és időpontja van a második oltásra, arra szintén nem vonatkozik az új előírás.

A Népszava információi szerint levelet kaptak a kórházak is, ahol a Pfizer-BioNTech vakcinával oltanak. Ebben ugyancsak az áll, hogy azoknak, akiknek már időpontjuk van a 2. részoltásra, ezt meg kell kapniuk a meghatározott időpontban. Emellett kiemelik: az oltópontra a továbbiakban érkező valamennyi oltóanyagot fel kell használni az első részoltásra, anélkül, hogy a második részoltáshoz félre lenne téve a megfelelő mennyiségű oltóanyag.

Amint azt a Népszava is megírta: Müller Cecília az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján jelentette be, hogy módosul az eddigi oltási stratégia, az új cél, hogy minél többen megkapják legalább az első adag vakcinát.

Galgóczi: A cél, hogy minél többen megkapják az első oltást

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője később az M1-en az MTI tudósítása szerint közölte: minél több embernek akarják beadni az első koronavírus elleni oltást, ezért változik a Pfizer-Biontech és az AstraZeneca vakcinája esetében a második oltás időpontja. Kifejtette, hogy az oltási stratégia eddig az volt, hogy – az alkalmazási előiratnak megfelelően – minden esetben betartották az első és a második oltás közötti időintervallumot. Mostantól – annak érdekében, hogy megakadályozzák a vírus terjedését –, igyekeznek minél több embernek beadni az első oltást, hiszen már az is ad egy alapvédelmet a fertőzés ellen.

Ismertetése szerint a klinikai, tudományos és szakmai ismeretek alapján igyekeznek kitolni a második oltás időpontját. A Pfizer vakcinánál a 21. napról a 35. napra tolják a második oltást. Az AstraZeneca vakcinánál az alkalmazási előirat szerinti maximális időtartamot kihasználva, a 12. héten adják be a második vakcinát. A Moderna, valamint az orosz és a kínai vakcinák esetében egyelőre nem változtatnak a két oltás közötti oltási sémán.

Eddig a brit, a dél-afrikai és a brazil mutánstípust azonosították

Galgóczi Ágnes azt mondta: bíznak abban, hogy már az első oltás beadásával kialakítható lesz olyan védelem, amely megakadályozza a fertőzés terjedését. Így talán tavasz végére, nyár elejére olyan átoltottságot érnek el, ami valóban védelmet jelent a közösségnek. Már több mint 670 ezer embert oltottak be Magyarországon. Az NNK osztályvezetője úgy tapasztalja, hogy növekszik az oltás iránti bizalom. Elmondta: eddig három nagyobb, a brit, a dél-afrikai és a brazil mutánstípust azonosítottak. Ezek a fertőzés terjedésében, illetve a vírus tulajdonságaiban hoztak jelentős változást. Ezek közül Magyarországon eddig a brazil mutánst nem azonosították. Már a dél-afrikai mutánst is kimutatták, míg a brit mutációt, már több mint 400 embernél azonosították, az már közösségben is terjed Magyarországon. Mivel a brit mutáns gyorsabban terjed, a következő időszakban várhatóan tovább fog emelkedni az új fertőzöttek és a kórházban kezeltek száma is – közölte.

Kitért arra is, hogy jelenleg az ország legtöbb nagyvárosában stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, Salgótarjánban és Szombathelyen mértek emelkedést. A szennyvízmintákban is kimutatták a brit mutánst – tette hozzá.

A szakember ezzel együtt kiemelte, hogy a többi mutáció behurcolása megakadályozható azzal, ha minimálisra szorítják az utazásokat. Folyamatosan figyelemmel kísérik a járványügyi helyzetet és az esetszámoknak megfelelően, szükség esetén további intézkedéseket vezetnek be – tette hozzá.

Galgóczi Ágnes kiemelte: most a fegyelmezettség a legfontosabb, hogy továbbra is mindenki betartsa a járványügyi szabályokat. A kontaktusok számának korlátozásával csökkenthető a járvány terjedése. Emellett azt kérte, aki regisztrált, és értesíti az orvos, mindenképpen éljen az oltás lehetőségével. Így lehet megállítani a harmadik hullám felfutását – értékelt. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s