h i r d e t é s

Megvan, mit adtak el a magyarok a szuperállampapír kedvéért

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Megvan, mit adtak el a magyarok a szuperállampapír kedvéért

2019. július 10. - 11:58

 

Összesen 883 milliárd forintnyi MÁP Pluszt vásárolt a második negyedévben (gyakorlatilag júniusban) a lakosság, miközben az inflációkövető PMÁP-ba is nettó 110 milliárd forint beáramlott, mutatják az ÁKK ma közzétett adatai. - írja a portfolio.hu.

Illusztráció: Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós

Megvan, mely állampapírokból súlyozott át a leginkább a lakosság, ezekből összesen 426 milliárd forint távozott három hónap alatt, ami a két legnépszerűbb állampapír állománynövekedésének a 43%-a.

2019 júniusának végén a lakossági állampapírok állománya elérte a 8217,6 milliárd forintot, ami több mint 500 milliárd forinttal haladja meg a 2018 végi értéket. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) célja, hogy 2018 végén a háztartások birtokában lévő mennyiség öt év alatt duplázódjon, és 2023 végére elérje a 11000 milliárd forintot. Az ÁKK az első félévben összességében 552,2 milliárd forintos állománybővülést realizált, mely közel 70 százaléka a finanszírozási tervben a teljes évre meghatározott mennyiségnek. 

A második negyedévben a hozamkövető BMÁP-ból nettó 3,1 milliárd forint, a kétéves 2MÁP-ból nettó 170,9 milliárd forint, az egyéves 1MÁP-ból nettó 204,9 milliárd forint, a féléves FMÁP-ból pedig nettó 41,9 milliárd forint távozott.

A június 3-tól bevezetett Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) beváltotta a hozzá fűzött reményeket az ÁKK szerint. Egy hónap alatt rekordmagas, több mint 882 milliárd forintos értékesített mennyiséget könyvelhetett el az adósságkezelő. A jegyzési adatokat az ÁKK korábbi közlése alapján alábbi táblázatunk tartalmazza: 

Ezzel egyidőben, az állampapír-portfolió racionalizálásának eredményeként, a háztartások a legnépszerűbb hat terméket vásárolhatják a forgalmazóknál június 1-je után. Ezek

  • a MÁP Plusz,
  • az Egyéves Magyar Állampapírok (1MÁP),
  • a Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP),
  • a Magyar Posta hálózatában nyomtatott formában vásárolható 1 és 2 éves Kincstári Takarékjegyek, valamint
  • a Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP) és
  • a Babakötvény, melyek továbbra is kizárólag a Magyar Államkincstár fiókjaiban érhetőek el.

Az értékesítési adatok szerint az inflációkövető PMÁP népszerűsége töretlen. Ez az állampapír azok számára jelent alternatívát, akik biztos reálkamatot kívánnak elérni. 

Az 1MÁP állománycsökkenésének jelentős részét okozhatta, hogy azok lejáratakor nem a megújítás mellett döntöttek a kisbefektetők, hanem vélhetően kivártak és MÁP Pluszt vásároltak. Az FMÁP és a 2MÁP lejáratok után is hasonló okokból nem újította meg a befektetéseit a lakosság - támasztja alá korábbi sejtésünket az ÁKK mai közleménye. 

portfolio.hu


 

h i r d e t é s