h i r d e t é s

Meleg nyár, hőség nélkül

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Meleg nyár, hőség nélkül

2018. július 07. - 06:36

 

A hétvégén frissebb időre, de nyári melegre számíthatunk, hőség nélkül. - írja az Időjárás.hu

Eleinte még várható zápor, zivatar, majd egyre több lesz a napsütés.

Délelőtt északnyugat felől elkezdődik a felhőzet csökkenése, középen és főleg keleten az erősen felhős égből elszórtan eső, zápor várható.

Délután tovább csökken a felhőzet, nagy területen kisüt a nap, csak délkeleten, keleten marad erősen felhős az ég és ott elszórtan kialakulhat zápor, néhol zivatar. Az északnyugati, északi szél többfelé megerősödik.

23, 28 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Vasárnap délelőtt a napsütést kevés felhő zavarja, csapadék nem lesz. Délután a napsütés mellett gomolyfelhők jelennek meg, de számottevő csapadék nem várható. Az északnyugati szél többfelé erős lesz. 25, 29 fokra melegszik a levegő.

Orvosmeteorológia

Szombaton a hidegfront mögött frissebb levegő érkezik, de keleten még fülledtebb lesz a levegő, zivatarok is kialakulhatnak, melyek légzőszervi panaszok erősödését okozhatják! - írja a meteoklinika.hu

A hidegfronti hatásra érzékenyek viszont tapasztalhatnak görcsös eredetű fejfájást, izom- és hasi görcsöket, emésztési panaszokat. Magnézium-bevitellel mérsékelheti a tüneteket, az enyhe masszázs is segíthet.  Ezen kívül a megerősödő szél is okozhat panaszokat, kissé erősödik a görcshajlam is, illetve a szélre érzékenyek feszültebbek, ok nélkül ingerültebbek lehetnek.

A keleti tájakon élőket viszont a magasabb hőmérséklet mellett most még a magasabb páratartalom, a fülledtség is terheli , az idősek, szívbetegek és légzőszervi megbetegedésekben szenvedők panaszai tovább fokozódhatnak. A zivatarok idején az asztmások állapota romolhat, ők tartózkodjanak zárt helyen és pihenjenek le!

A déli órákban a már napos tájakon erős vagy nagyon erős UV-sugárzás lesz jellemző. Nagyon fontos, hogy 10 és 16 óra között kerülje a tűző napon való tartózkodást, Ha érzékenyebb a bőre, akár 15 perc alatt is komoly leégést szenvedhet, de még ha átlagos bőrtípussal rendelkezik, akkor is fél óra alatt megpirulhat a bőre. Használjon magas faktorszámú fényvédő szereket, a gyerekekre különösen ügyeljen!

A pollenterhelés közepes, a csapadék után fél órával átmenetileg szinte minimálisra csökken, az allergiásoknak érdemes ezeket az időszakokat kihasználni szabadtéri tevékenységeik elvégzésére.

A közlekedést az erős, zivatarokban átmenetileg viharos széllökések nehezíthetik, többfelé nedvessé, csúszóssá is válhat az úttest. Vezessen lassabban, óvatosabban, kerülje a hirtelen irányváltoztatást!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s