h i r d e t é s

Melegszik az idő, csak az esőt hanyagolhatnánk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Melegszik az idő, csak az esőt hanyagolhatnánk

2019. május 18. - 07:03

 

A hét további részében a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett egyre intenzívebb lesz a gomolyfelhő-képződés és egyre nagyobb számban alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de jó hír, hogy napról-napra melegebb lesz! - írja az Időjárás.hu

Délelőtt gyengén felhős vagy közepesen felhős lesz az ég, északkeleten és délnyugaton alakulhat ki egy-egy zápor. 

Délután változó mennyiségű fátyol-és gomolyfelhő lesz az égen, a gomolyfelhőzetből elszórt jelleggel alakulhatnak ki záporok, néhol zivatarok. A délkeleti irányú szél időnként megerősödik, a délutáni csúcsértékek 19, 23 fok között alakulnak.

Vasárnap délelőtt a gyengén felhős és erősen felhős területek egyaránt jelen lesznek, szórványosan várható zápor, zivatar.  Délután pár órára mindenhol kisüt a nap, de a megnövekvő gomolyfelhőzetből több helyen várható záporeső, zivatar. Élénk lesz a délkeleti szél. 21, 27 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Szombaton nem érkezik front. A gyors melegedés migrént és keringési panaszokat okozhat az arra érzékenyeknél. - írja a meteoklinika.hu

Melegedés zajlik, amelynek hatására fokozódnak a melegfronti jellegű tünetek: egyre gyakoribbak és tartósabbak lesznek a migrénes panaszok, emellett szokatlan fáradtságérzet és keringési panaszok is felléphetnek. Az idősek és krónikus betegek a leginkább veszélyeztetettek, ők a hétvége folyamán lehetőség szerint kerüljék a fizikailag és szellemileg megerőltető tevékenységeket és pihenjenek többet. A vérnyomásproblémákkal élők mérsékelten nehéz napra számíthatnak, a kismértékű változékonyság már okozhat kiugró vérnyomásértékeket, napközben ez elsősorban a Dunántúlon és északkeleten lesz jellemző, majd estétől az ország többi részein is jelentkezhetnek a panaszok.

Szabadtéri tevékenységeknek alapvetően kedveznek a körülmények, érdemes kihasználni a kellemes időt, mert vasárnaptól már sokfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra. Most kifejezetten ajánlott akár hosszabb időt a friss levegőn tölteni, kirándulni, sportolni és lehetőség szerint a kerti munkákat is időzítse a hétvége első felére. Az UV-sugárzás a napos területeken elérheti az erős fokozatot, amennyiben bőre az érzékenye bőrtípusba tartozik, mindenképp használjon fényvédőkrémet.

A pollenterhelés növekszik, a pázsitfűfélék és a fenyőfélék pollenje helyenként magas koncentrációban lesz jelen a levegőben. Az allergiások kerüljék az erdős, rétes területeket és mossanak sűrűbben kezet és hajat.

A közlekedést a helyenként kialakuló zivatarok nehezítik. A kialakuló zivatarok környezetében átmeneti szélerősödésre és intenzívebb csapadékhullásra kell számítani. A reflexek tompulnak, a balesetek elkerülése érdekében vezessen lassabban és körültekintőbben.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s