h i r d e t é s

Mennybe ment a KDNP: 54 milliárd többletforrást kapnak az egyházi iskolák

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Mennybe ment a KDNP: 54 milliárd többletforrást kapnak az egyházi iskolák

2016. december 19. - 02:43
0 komment

Még több fény és világosság költözik az óvodákba és iskolákba.

Soltész Miklós december 15-én Makláry Ákos, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke, Csizmadia László, a Nemzeti Együttmûködési Alap Tanácsának elnöke, és Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelõs helyettes államtitkár társaságában. - MTI Fotó: Máthé Zoltán

60-70 településen összesen nagyjából 120 intézmény, egyházi óvoda és iskola újulhat meg a kormány döntése értelmében

- számolt be sajtótájékoztatóján a jelentős döntésről az utóbbi időben méltatlanul háttérbe szorult Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Erős érveket hozott fel a pluszforrásokra, és nem a PISA-felmérésekre utalt. Azt mondta, hogy míg a köznevelésben ma Magyarországon 14 százalékos a jelenlét, a magukat egyházhoz tartozónak vallók aránya viszont 55 százalékos, úgyhogy van még hova fejlődni.

Nem csoda, ha irgalmatlan a túljelentkezés, égető szükség van egyházi intézményekre. Ebből a pénzből új nem feltétenül lesz, viszont azok az intézmények, amelyek kevesebb forráshoz jutottak az elmúlt években, jövőre többet kaphatnak majd.

Rétvári Bence, a párt másik erős embere sem hagyta ki a lehetőséget, hogy megfürödjön a könnyen jött fényárban. Arról beszélt, hogy a kormánynak hála 2012 óta minden évben nőtt az oktatásra fordított összeg, 1350-ről 2000 milliárdra, és

"a magyar gazdaság erősödésének az oktatás is az egyik haszonélvezője."

Ha ez nem lenne elég, a pedagógusok bére évről évre nő, ugyanez várható a pedagógusok munkáját segítőknél, sőt dologi kiadások tekintetében is többlettel számolhatnak az intézmények. Rétvári nem felejtette el megemlíteni az ingyenes tankönyvellátást sem, - 67 százaléka a diákoknak részesül már benne -, mint a kormány működő és sikeres oktatáspolitikájának sokadik fényes bizonyítékát. (kormany.hu)