h i r d e t é s

Mennyi napelem kell egy háztartás ellátásához?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Mennyi napelem kell egy háztartás ellátásához?

2021. június 11. - 09:30

 

Ebben a cikkben arról írunk, hogy hány darab adott teljesítményű napelemet kell felszerelned a családod és háztartásod energiaigényének ellátásához. Ha szeretnéd zöld forrásból biztosítani az energiaellátásodat, akkor jó helyen jársz.

Forrás: solarzone.hu

Azt szeretnénk, hogy a lehető legtöbben felismerjék a napelem rendszerekben rejlő lehetőségeket. Ha Te a felismerésen túl a tettekben is hiszel, akkor számold ki, hány darab napelemre lesz szükséged a háztartásod ellátására.

Egy jó minőségű napelem, például a SolarEdge panelek, átlagosan 2,6 kW teljesítménnnyel rendelkeznek. Vegyünk alapul egy átlagos, négy lelket számláló magyar családot. Egy 10-12 kW teljesítményű rendszer már jelentős megtakarítást eredményez, és természetesen a határ a csillagos ég.

Zéró energiaigényű háztartást szeretnék, mennyi napelem kell ehhez?

Ki kell számolnod az átlagosan egy év alatt elhasznált energiát, és ehhez hozzá kell adni kb. 30%-ot. Végezzünk konzervatív számítást, hiszen így csakis kellemes csalódás érhet a jövőben. Ha a napelem rendszerünk túltermel, és többletenergia tárolásán kell majd gondolkozni a jövőben, az még mindig jobb, mintha nem lenne elég hatékony a rendszer, nem igaz?

Léteznek jelentősen hatékony energiatároló akkumulátorrendszerek, de az önálló, zéróenergiás házak első lépése minden esetben a megfelelően méretezett napelem rendszer. Jelenleg egy négyfős háztartásban egy kb. 10-15 kW-os napelem rendszer szükséges.

Mi lesz, ha a jövőben több energiára lesz szükségem?

Olyan napelem rendszert érdemes választanod, amely szükség esetén könnyen bővíthető, nem árt, ha a tetőd elég nagy, hogy pár napelem még elférjen rajta a jövőben. Egyébként a technológia fejlődésével nem kizárt, hogy a következő generációs napelem panelek kisebbek lesznek. Ez pedig azt jelenti, hogy a kisebb tetőszerkezeteken is könnyedén alkalmazhatóak lesznek. Minden napelem rendszerrel kapcsolatos kérdésben partnered lesz a Solar Zone, akiknek a szakértelmére számíthatsz a tervezés során.

A napelem rendszer megtérülése

A háztartás energiaigényének teljes ellátását az is befolyásolja, hogy hány éven át képes ez a rendszer ellátni a feladatát. A funkcionalitás mellett természetesen a pénz is közrejátszik. Épp ezért napelem kalkulátorra, majd pedig szakember segítségére lesz szükséged, ha pontos, tervezhető rendszert szeretnél kialakítani.

Ne csak a mai fogyasztásodat vedd figyelembe, hanem a jövőbeli változásokat is. Emellett azt se hagyd figyelmen kívül, hogy a napelemeket már-már olcsóbb használni, mint a fosszilis energiaforrásokat hasznosító társaikat. Tárgytalanná fog válni a megtérülés ezen rendszerek esetében, ha magasan lepipálják a konkurenciát.

Ezért tekintjük a legjobb választásnak a lehető legnagyobb és legfejlettebb napelem rendszereket. Hiszen energetikai és pénzügyi szempontból is jó választást jelentenek. Spórolj pénzt, ne használd a fosszilis energiahordozókat, és élj tisztán, egészségesen a napelemek segítségével! A zöld átalakulás a te kezedben van!


 

Kommentek

h i r d e t é s