h i r d e t é s


Merkel fizessen Hitlerért?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Merkel fizessen Hitlerért?

2017. augusztus 31. - 10:51

 

Ezzel az erővel Magyarország is beadhatná kártérítési igényét Törökországgal szemben a török megszállásért...

Forrás. Bumm.sk

A lengyelek 70 év után veszik elő a világháborús jóvátétel kérdését: a miniszterelnök is üzent a németeknek.- írja az Index

Lengyelország már miniszterelnöki szinten követel német jóvátételt a II. világháborúért – Merkeltől, Hitlerért. Ez sokak szerint inkább az aktuálpolitikáról szól: az EU-ra való haragról, beintésről a választásra készülő Merkelnek, a hagyományos lengyelországi németellenesség meglovagolásáról és Kaczyńskiék emlékezetpolitikai játékteréről. Kérdés, meddig emelik a tétet, ha tényleg csak kommunikációs céljuk van vele.

Lengyelországot igazságot kér, azt, ami őt illeti, aki pedig máshogy gondolja, tanulmányozza a történelmet – mondja Beata Szydło lengyel miniszterelnök, beállva azon jobboldali politikustársai közé, akik látszólag komolyan vetik fel, hogy Németország fizessen a Harmadik Birodalom és a világháború okozta károkért.

Az anyagi jóvátétel régi bűnökért mint műfaj persze nem ismeretlen, Németország mostanában például volt gyarmatával, Namíbiával egyezkedik, hogy miként fizessen némi jóvátételt az I. világháború előtti brutális politikájáért, az afrikai „elfeledett népirtásért”. És az nem kérdés, hogy a II. világháború Lengyelországban szedte arányaiban a legtöbb áldozatot: az ország lakosságának ötöde halt meg, Varsót gyakorlatilag földig rombolták, a pusztítás más városokban is óriási volt.

Lengyel viszonylatban azonban a jóvátétel már csak azért is erősen problematikus, mert arról Lengyelország korábban már többször lemondott. Ráadásul – szemben az afrikai posztkoloniális lelkiismeret-furdalással – az, aki újra elővenné a II. világháborús jóvátételek idáig lezártnak hitt kérdését, olyan konszenzust borítana fel, ami némileg az egész európai renddel összefügg.

A mostani követelést Lengyelország továbbra is legmeghatározóbbnak mondott politikusa, Jarosław Kaczyński dobta be: a kormányzó PiS elnöke a júliusi pártkongresszuson azt állította, hogy Lengyelország soha nem mondott le 1945 után a Németországgal szembeni anyagi igényeiről, majd egyenesen arról beszélt, hogy

a lengyel kormány nagy történelmi ellentámadásra készül.

Az EU-val a bíróságoktól a kvótaügyön át az erdőkig több fronton hadban álló jobboldali lengyel kormánypártból ezután a miniszterelnök-helyettes Mateusz Morawiecki és a védelmi miniszter Antoni Macierewicz is támogatólag nyilvánult meg a kérdésben, majd jött Beata Szydło, most tehát már miniszterelnöki szinten kérnek jóvátételt Németországtól.

További részletek az Index cikkében >>>h i r d e t é s

betöltés..

;