h i r d e t é s

Merkel távozására számítanak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Merkel távozására számítanak

2018. január 12. - 07:01

 

Angela Merkel kemény tárgyalásokra számított az utolsó napon a szociáldemokratákkal, így még az esti órákban sem látszik biztosnak, sikerül-e létrehozni a nagykoalíciót. 

Forrás: hirado.hu

„Komoly akadályok tornyosulnak még, amelyeket meg kell oldanunk” - közölte a megbeszélések előtt a német kancellár. Lapértesülések szerint az adó- illetve pénzügyi, valamint a migrációt és a munkaügyet érintő témákban merültek fel a legvitatottabb kérdések.

Egy biztos, a hónapok óta tartó hercehurca senkinek sem jó. Az INSA ügynökség legutóbbi felmérése szerint a CDU/CSU támogatottsága országosan már csak 31,5 százalékos, a Civey pedig 31,1 százalékot mért számára, a párt megítélése tehát hamarosan akár 30 százalék alá csökkenhet. Óriási visszaesés ez, tekintve, hogy 2013-ban még 42 százaléknyian voksoltak az uniópártokra (és még tavaly is majdnem 33 százalékot értek el). Ám az SPD helyzete is valósággal drámainak nevezhető. Mindkét iroda 20 százalék alatt mérte a szociáldemokratákat, ami azt jelzi: Martin Schulz pártelnök a történelmien rossz szeptemberi parlamenti választási eredmény után sem tudta megállítani a népszerűség csökkenését. Ami pedig különösen riasztó, a Civey szerint például már kevesebb mint öt százalék választja el egymástól az SPD-t és a jobboldali radikális Alternatívát (AfD).

Nyilvánvaló tehát, hogy a CDU/CSU-nak és az SPD-nek is a lehető legrosszabbkor jönne egy idő előtti voksolás. Ha azonban sikerülne közös nevezőre jutniuk, s megállapodniuk a nagykoalícióról, akkor sem kerülhetik el a vérfrissítést. Angela Merkel népszerűsége már megkopott, Martin Schulzot pedig a többség rossz pártelnöknek tartja. Az Infratest Dimap kutatása szerint a megkérdezettek 56 százaléka vélekedett úgy, hogy Merkel – már amennyiben kancellár marad – mandátumának 2021-es lejárta előtt távozik a hatalomból. A válaszadók 23 százaléka azt rótta fel legnagyobb hibájának, hogy nem hoz határozott döntéseket. Ugyanakkor minden ötödik megkérdezett éppen nyugalmát, rugalmasságát jelölte meg legnagyobb erényének. A felmérés szerint a németek 37 százaléka Thomas de Maiziere belügyminisztert tartja a legesélyesebbnek arra, hogy Merkel utóda legyen. Őt a második helyen Peter Altmaier kancelláriaminiszter követi.

 

Szerző: R. T. / nepszava.hu


 

h i r d e t é s