h i r d e t é s

Merkelt német kommandósok kísérhetik Budapesten

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Merkelt német kommandósok kísérhetik Budapesten

2015. január 30. - 11:39
0 komment

 

Minden korábbinál szigorúbb biztonsági intézkedések lesznek érvényben Angela Merkel hétfői villámlátogatásának idején – írta a Blikk, amely szerint a kancellárt német kommandósok is kísérik majd Budapesten.

A német kancellár magyarországi biztosítása a Liszt Ferenc repülőtér légterének és környékének folyamatos ellenőrzésével kezdődik – közölte a BlikkA lap szerint a néhány órás látogatás alatt a hazai terrorelhárítók, rendvédelmi szolgálatok és titkosszolgálatok teljes repertoárjukat bevetik a politikus védelme érdekében.

A jelenlegi program szerint Merkel hétfő dél körül érkezik a német elnöki különgéppel, majd a parlamentbe megy, ahol Orbán Viktorral találkozik. Délután fél 4 körül megy a konvoj az Andrássy Gyula Egyetemre, itt Merkel beszédet mond, és hallgatókkal is találkozik. Délután öt körül várják a Dohány utcai zsinagógába, ahol a Mazsihisz vezetőivel tárgyal, majd megkoszorúzza az Emanuel emlékfát. Innen ismét a repülőtérre vezet az útja, a látogatás teljes hossza alig hat óra.

A helyszínek környékét lezárják a forgalom elől, a konvoj haladásának útvonalán parkolni is tilos lesz – tette hozzá a Blikk. Korábban nem látott, szigorú regisztrációhoz kötik a zsinagógába való belépést az újságírók számára. A tucatnyi személyes adat mellett nagy felbontású portréképet is előre kell küldeni az akkreditálásához és fel kell készülniük a meghívottaknak, hogy bent, a helyszínen is igazoltatják őket.

A lap szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai már megkezdték azoknak az épületeknek az ellenőrzését, amelyek Merkel programjainak közelében vannak, például azon az útvonalon is, ahol elhalad majd konvoja az egyetemről a Dohány utcai zsinagógáig.

A rendőrök a lakásokba is becsöngetnek, az irodaházakat is átfésülték. Pontosan regisztrálják, melyik ingatlanból milyen kilátás nyílik az útvonalra.

Egy név nékül nyilatkozó forrás szerint lesznek olyan lakások, amelyek lakóitól csak annyit kérnek, hogy csukják be ablakaikat a delegáció elhaladásának időpontjában. Egyes ingatlanok ablakait kívül figyelik majd, mesterlövészek lesznek a tetőkön, de a forrás szerint olyan lakás is lesz, ahol az adott rövid időszakra kénytelenek lesznek elviselni egy-egy nyomozó társaságát.

Angela Merkel testi épségéért külföldi útjain a német Szövetségi Kriminológiai Hivatal (BKA) speciális operációs egysége felel. Célországtól függően 15-20 öltönyös testőr tartózkodik a politikus közvetlen közelében, jóllehet, hivatalos adatot soha nem publikáltak a szolgálatok. Ezeket a testőröket kiegészítik a német szövetségi hadsereg (Bundeswehr) speciális kommandójának tagjai – tette hozzá a Blikk.

 

hvg.hu

{flike}
{jcomments on}


 

h i r d e t é s