h i r d e t é s

Mi alapján válasszunk szőnyeget a babaszobába?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Mi alapján válasszunk szőnyeget a babaszobába?

2023. november 29. - 08:39

A babaszoba megtervezése során nemcsak esztétikai szempontokat veszünk figyelembe, hanem a biztonságos és egészséges környezet kialakítására is törekszünk. Az egyik nagyon fontos kérdés, hogy milyen legyen a helyiség padlóburkolata.

Forrás: szonyegtextil.hu

Gyermekünk néhány hónapos korától kezdve nagyon sok időt fog a padlón tölteni, ezért kiemelten lényeges pont annak minősége. Kezdetben csak lefektetjük a szőnyegre, hogy ne legyen a kiságyba zárva, és elindulhasson felfedezni a világot. Innen nézelődik, majd szép lassan elkezdődik a helyváltoztatás korszaka. Ehhez pedig elengedhetetlen a minőségi gyerek szőnyeg.

A kúszást és mászást felváltja a járás, gyakorlatilag itt teszi meg az első lépéseit. Sokat játszik a szőnyegen, s bizony nekünk is muszáj lesz gyakran leülni mellé. A nem megfelelő burkolat kisebb baleseteket, felfázást, de akár allergiát is okozhat.

Milyen legyen a padlóburkolat a babaszobában?

Mindenképpen strapabírót kell választanunk, illetve elsőrendű, hogy könnyen tisztítható is legyen. Nem árt, ha jó hang- és hőszigetelő, valamint melegséget áraszt, barátságos, kellemes hangulatot kelt. A puha felületű padlóburkolatban a gyerekek nem ütik meg magukat, ha véletlenül elesnek, úgyhogy a lágyság is fontos kritérium.

A laminált parketta tökéletes megoldás a gyerekszobában, mert kifejezetten könnyen takarítható. Azonban önmagában nem lesz elég, hiszen csúszik, ráadásul bizonyos hőmérséklet alatt már hűvös a mezítlábas kis tappancsoknak.

Mit tehetünk ez esetben? Mindenképpen szükséges szőnyeget elhelyezni rajta, de vajon milyet? Nézzük meg!

Szőnyeg választása a babaszobába

Célszerű a gyerekszoba minél nagyobb felületét szőnyeggel borítani. A több kicsi szőnyeg veszélyes lehet, megakadhatnak benne a lábak, s könnyen esés lehet a vége. Ezért a nagyobb típusok ajánlottak, természetesen a szoba adottságainak megfelelően.

Az anyagot tekintve lényeges, hogy könnyen tisztítható legyen, ezért a rövidebb szálúak alkalmasabbak. A hosszú szálakban elakadhatnak a lábujjak, elbújhatnak a kisautók vagy az ételmorzsák, ahogy az építőkockák is.

Azért is jó választás a laminált padló egy szőnyeggel kombinálva, mert az idő múlásával majd könnyebben lecserélhetjük más mintára, mint adott esetben a padlószőnyeget. Ahogy nőnek a gyerekek, más lesz az ízlésük, mások lesznek a kedvenceik is.

Meghitt hangulatú babaszoba

Ha padlószőnyegünk van, akkor is választhatunk rá egy kisebb figurás darabot a Szőnyeg textil webáruház széles kínálatából. Ez is csak emeli a komfortérzetet, s létrehozhatunk vele egy kis oázist, egy kis szigetet a padlón a kicsinek.

A babaszoba szőnyege még lehet egy picivel hosszabb szálú, de lényeges, hogy antiallergén legyen. A színe és a mintája harmóniát tükrözzön, inkább szolid visszafogottságot sugalljon, mint uralja a teret.

Egy kedves kis elefánt, csillagocska vagy egy cuki bárány is a babaszoba meghitt hangulatát kelti. A kiságy mellett mindenképp legyen kárpit, hogy ne fázzon a lábunk, amikor esetleg éjszaka felébred a baba, s mi ott állunk, míg el nem alszik újra.