h i r d e t é s

Mi is kaptunk bőven a szalmonellás lengyeltojásból

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mi is kaptunk bőven a szalmonellás lengyeltojásból

2016. október 26. - 10:18
0 komment

 

Kiemelten ellenőrzi a lengyel tojásszállítmányokat az élelmiszer-felügyelet, november 4-ig minden hazai tojáscsomagoló és -feldolgozó létesítményt megvizsgálnak.

Magyarországra is került a szalmonellás lengyel tojásból - A kép illusztráció!

Szalmonellával fertőzött lengyel tojást szállítottak több uniós tagállamba, köztük Magyarországra is. A riasztás az Európai Unió élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszerén keresztül érkezett. A fertőzött tojást illetve az azokból készült termékeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kivonta a forgalomból.

A Magyarországra szállított tojásokon a „3PL30221321" azonosító olvasható, fogyaszthatósági ideje 2016. november 4.A NÉBIH arra figyelmeztet, hogy akihez ezzel az azonosítóval ellátott és lejárati dátumú tojás kerül, ne fogyassza el, és a tojással érintkezett felületeket fertőtlenítse. 

Hasmenés, hányás, magas láz

A szalmonella baktérium – nem megfelelő hőkezelés esetén – élelmiszerfertőzést, szalmonellózist okozhat, amelynek lefolyása, időtartama, súlyossága változó. Jellemző tünetei a hasmenés, a hányás, a magas láz, enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség, súlyos esetben viszont akár halállal is végződhet. A megbetegedés a kisgyermekekre, az idősekre, a legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet.

A magas élelmiszerbiztonsági kockázat miatt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elrendelte a lengyel tojásszállítmányok kiemelt ellenőrzését.Ez november 4-ig tart és minden hazai tojáscsomagoló és -feldolgozó létesítményt érint.A szakemberek, a nyomon követhetőség ellenőrzése mellett, valamennyi lengyel étkezési tojástételből mintát vesznek - írja az Origo.


 

h i r d e t é s