h i r d e t é s

Mi kell a "klímakatasztrófa" elkerüléséhez?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mi kell a "klímakatasztrófa" elkerüléséhez?

2021. május 15. - 07:44

 

Le kell állítani a szénalapú energiatermelést a „klímakatasztrófa” elkerüléséhez

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A világ országainak meg kell állapodniuk az ENSZ novemberi klímakonferenciáján (COP26) a szénalapú energiatermelés leállításáról a „klímakatasztrófa” elkerülése érdekében – figyelmeztetett a skóciai találkozó előkészítéséért felelős brit miniszter. - írja a Szabad Európa

Alok Sharma hangsúlyozta, hogy a vezetőknek üres szavak helyett cselekedniük kellene az éghajlatváltozás negatív hatásainak csillapítása érdekében a gazdag és a szegény államokban egyaránt. Teljességgel fel kell hagynia a szén használatával a nemzetközi közösségnek, ha 1,5 Celsius-fok alatt akarja tartani a globális átlaghőmérséklet emelkedését az ipari forradalmat megelőző szinthez képest – emelte ki.

„Ha nem lépünk, a tudomány szerint ezek a hatások gyakoribbak és brutálisabbak is lesznek, olyan mértékű globális katasztrófának leszünk tanúi, amilyet még nem látott a világ” – húzta alá.

„A glasgow-i kell, hogy legyen az a klímakonferencia, amelyik történelemmé teszi a szenet” – jelentette ki Sharma.

A világ legnagyobb szénkitermelője Kína, India, Indonézia, Ausztrália, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország. A legnagyobb fogyasztónak Kína számít, a távol-keleti ország a globális szénfelhasználás több mint feléért felelős a Nemzetközi Energiaügynökség szerint.

Hszi Csin-ping kínai elnök korábban arról számolt be, hogy számításai szerint egészen 2030-ig nőni fog országa szén-dioxid-kibocsátása.

Döntő fontosságú évtized

„A párizsi klímaegyezmény aláírása óta a világ közel sem tett eleget a meghatározott céloknak. Ahhoz, hogy továbbra is elérhető legyen a 1,5 Celsius-fokos célkitűzés, a felére kell csökkenteni a globális kibocsátást 2030-ra. A mostani évtized döntő fontosságú” – szögezte le a brit miniszter.

Klímaaktivisták szerint a világ legnagyobb szennyezői, illetve a leggazdagabb országok a nagy bejelentések ellenére rendkívül lassan haladnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Sharma hangsúlyozta: minden országnak célként kellene kitűznie a karbonsemlegességet az évszázad közepére, és 2030-ra konkrét károsanyag-kibocsátási terveket kellene elfogadniuk.

„Felszólítjuk az országokat annak vállalására, hogy legkésőbb 2040-re minden új autó zéró kibocsátású legyen” – mondta. (Szabad Európa)

„Copyright (c) 2020. RFE/RL, Inc. Az újraközlést engedélyezte: Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.”


 

Kommentek

h i r d e t é s