h i r d e t é s

Mi van a parkolás ingyenessége mögött?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mi van a parkolás ingyenessége mögött?

2020. november 23. - 16:22

 

Lehet az önkormányzatok megbüntetése, hétfőtől már a magántulajdon megsértése, és az törekvés, hogy ezt az üzletágat is Orbán oligarchái kapják meg.

A kép illusztráció! - Forrás: 168ora.hu

November 23-ától a lakott területen lévő, kereskedelmi célú P+R parkolók, beleértve a parkolóházakat is, este 7-től reggel 7-ig fizetés nélkül használhatók. Az ilyen parkolók tulajdonosai egyelőre értelmezik a kormányrendeletet, a jogásztársadalom egy része viszont már messzebbre jutott. Lattmann Tamás nemzetközi jogász egyenesen „idióta ötletet” emleget. Ugyanis az Alaptörvény szerint a magántulajdont csak azonnali és teljes kártalanítás mellett lehet korlátozni. Továbbá ez a kormányrendelet alkalmas arra, hogy kivéreztesse a magántulajdonú parkolók üzemeltetőit, tehát ezt az üzletágat is „felzabálja a NER”.

Magyar György ügyvéd szerint is egyértelmű a helyzet: jogkorlátozás esetén kompenzáció jár, azt pedig annak kell fizetnie, aki a korlátozást elrendelte. Egy megtörtént esetet említett: felújítás miatt lezártak egy utcát oly módon, a szemetes autók hetekig nem tudtak bemenni. A hulladékot a lakóknak messzebbre kellett vinniük, ha nem akartak szemétdombot csinálni a környezetükből. A végén kártérítést kaptak.

A konkrét eset, és főleg ez a parkolási rendelet mutatja, hogy a jogalkotás az orbáni Magyarországon így működik: meghozzuk a szabályt, aztán majd meglátjuk a következményeit. Miközben normális esetben a törvényhozónak hatásvizsgálatokat kellene végeznie, fel kellene mérnie, hogy mit okozhat az új szabály. 

Egy jogszabálynak egyértelműnek, világosnak és végrehajthatónak kell lennie – hangsúlyozta Magyar György. Fontos a közteherviselés. Most nem csak a helyzet rendkívüli, hanem ebből következően az állampolgárok, a gazdasági szereplők viselkedése is az. Ilyen időkben óriási felelősségük van azoknak, akik törvényt, vagy rendeletet alkotnak.

Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a mostani kormányrendeletnek, amely a kereskedelmi parkolókra vonatkozik, volt egy előzménye. A parkolás ingyenessé tétele általánosságban. Na, az előtt sem készült semmilyen hatástanulmány, azóta sem mérték fel a rendelkezés hatását, következményeit. Egyre több szakembertől hallani, hogy semmi értelme, csak káoszt okoz, a járvány elleni védekezésben fikarcnyi haszna sincs.

Magyar György szerint teljesen érthető, hogy járványhelyzetben meg kell hozni szokatlan intézkedéseket, ideiglenesen lehet korlátozni jogokat, sőt kisajátítani is, de a következményekkel számolni kell. Fel kell mérni, hogy egy rendeletnek a haszna a nagyobb, vagy a kára. (Klubrádió)


 

Kommentek

h i r d e t é s