h i r d e t é s

Miből épüljön az otthona?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Miből épüljön az otthona?

2023. január 17. - 09:35

Az otthonok építéséhez használt alapanyagok nemcsak a költségvetésre vannak hatással, hanem a lakók komfortérzetére és egészségére is, így érdemes alaposan körüljárni a témát, mielőtt építkezésbe kezdenénk. 

Forrás: prelement.hu

A hagyományos alapanyagok és technológiák mellett folyamatosan újabbak jelennek meg a piacon, amelyek azonban nem feltétlen jelentenek forradalmi újdonságot, inkább a rég elfeledettek modernizálását, az energiahatékonyság, környezettudatosság jegyében. Minden esetben az igényeknek megfelelő és a leginkább testhezálló megoldást kell választani. Milyen alapanyagok állnak rendelkezésre? Melyiknek milyen előnyei vannak?

A legfontosabb szempontok

Az építés lehetősége nagy öröm, azonban a kivitelezés számtalan buktatót hordoz magában, az égbe szökő költségekről nem is beszélve, így egy építkezés gyakran frusztráló az építtetők számára. A gyors kivitelezés, a határidők tartása, a minőségi munkavégzés a korszerű, könnyűbeton falpanel technológia által megvalósítható a kis számú falelemnek köszönhetően, a helyszíni építés szereléssé egyszerűsítése, valamint a kivitelezés folyamatának egy kézben tartása révén.

Természetesen egy jó generálkivitelező alkalmazásával is elérhető mindez bármelyik alapanyagból történő építés, technológia által, így a döntésben az Ön egyéni preferenciái, egyedi igényei játsszák a legnagyobb szerepet.

Építés hagyományos alapanyagokból

A téglából való építésnek évezredes hagyományai vannak, így ez iránt vagyunk még ma is a legnagyobb bizalommal, nem véletlenül, ugyanis a tégla számos előnnyel bír:

  • természetes anyag,
  • jó a páraáteresztő képessége,
  • tartós,
  • tűzálló
  • jól tartja a hőt,
  • jó hangszigetelő,
  • masszív épületszerkezetet képez vasbeton koszorúval kiegészítve.

Komoly hátránya, hogy vakolni kell, illetve vésni a vezetékek, csövek számára, így sok törmelékkel jár, továbbá a jó kivitelezésen sok múlik, elég, ha a gyakori nem függőleges falakra, nem megfelelő méretű nyílásokra gondol.

A könnyűszerkezetes építéstechnológia legnagyobb előnyei a gyors megvalósíthatóság, a viszonylagos olcsóság és a gyors felfűthetőség, hátránya azonban, hogy nem értékálló, hőtároló kapacitása, léghanggátlása lényegesen rosszabb, mint egy téglaháznak, továbbá rovar- és tűzvédelem szempontjából kockázatot jelenthet.

Megoldás: a könnyűbeton falpanel

A könnyűbeton falpanel magában hordozza a tégla és a könnyűszerkezetes építések előnyeit, akár 4 szintes épületek építésére is alkalmas. A nagyméretű, nagy méretpontossággal, üzemben készülő panelek

  • magas minőséget,
  • gyors kivitelezhetőséget,
  • a vékonyabb homlokzati falak révén nettó 5-8%-os alapterület-nyereséget

eredményeznek, továbbá kiváló épületfizikai tulajdonságokkal rendelkeznek. Az így készülő házak tartósak, értéktartóak és egészséges életteret biztosítanak.

Hátránya, hogy nem minden esetben kivitelezhető, illetve hosszabb előkészítést igényel, azonban az előnyök ismeretében jó szívvel ajánlható nemcsak magánszemélyeknek, hanem generálkivitelezőknek, ingatlanbefektetőknek is.