h i r d e t é s

Mielőtt feketére cserélnéd a profilképed...

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Mielőtt feketére cserélnéd a profilképed...

2019. október 24. - 08:01

 

Mielőtt elhiszed a propagandasajtó állításait, és feketére cseréled a profilképed, jó, ha tudsz néhány dolgot az észak-ír abortusz döntésről, és arról, mi változik.

Forrás: Amnesty International Magyarország / Facebook

Észak-Írországban azonnali hatállyal dekriminalizálták a terhességmegszakítást, ami azt jelenti, hogy ezután nem lehet büntetőeljárást indítani sem a nő, sem pedig az orvosok, nővérek ellen. A jelenleg folyó eljárásokat megszüntetik. Eddig az abortusz bűncselekménynek számított, kivéve, ha a nő élete veszélybe került vagy fennállt a kockázata maradandó fizikális, vagy mentális károsodásának.

 • Bűncselekmény volt az abortusz akkor is, ha a nő szexuális erőszak vagy vérfertőzés áldozata volt, esetleg olyan magzati abnormalitás állt fenn, aminél orvosilag megállapítható volt a magzat születés előtti, közbeni, vagy röviddel azutáni halála. Észak-Írország szabályozása a nemzetközi jog minimális előírásainak sem felelt meg.
 • Eddig az Észak-Írországban élő nőknek Angliába és Walesbe kellett utazniuk abortuszra, csak tavaly 1053 nőnek kellett ezt az utat végigjárnia.
 • Az új szabályok teljes terjedelmükben 2020. március 31-től lépnek hatályba. Az átmeneti időszakban a terhességmegszakításra a nőknek még Nagy-Britanniába kell utazniuk (kivéve a magzat súlyos vagy végleges károsodása esetén, ilyenkor Észak-Írországban végzik el a beavatkozást), de a költségeiket az Egyesült Királyság fedezi.
 • Az új szabályok értelmében az abortusz lehetséges lesz a terhesség első 24 hetében, de kell két orvos jóváhagyása, akiknek abban kell egyetérteniük a gyermekvállalás nagyobb kockázatot jelent a nő fizikai vagy mentális egészségére, mint a terhesség megszakítása.
 • A 24. hét után az abortusz akkor lesz megengedett, ha:
  1. a nő élete veszélybe kerül
  2. a magzat erős abnormalitása áll fenn
  3. a nőre nézve fennáll a komoly fizikai vagy mentális sérülés veszélye.
 • 2020 márciusa után két kórházban fognak végezni terhességmegszakításokat Észak-Írországban, az egészségügyi dolgozókat pedig külön képzésekkel készítik fel az új helyzetre. A kórházak közvetlen közelében tilos lesz tüntetéseket vagy tiltakozásokat tartani.

Összefoglalva: Észak-Írország nem tett mást, mint azokat a szabályokat vezette be, amelyek az Egyesült Királyság más részein is érvényben vannak, így azok már nem ellentétesek a nemzetközi emberi jogi előírásokkal. Az ingyenes, biztonságos, legális és helyi abortusz lehetősége biztonságosabb és kiszámíthatóbb helyzetet teremt a nőknek és az ellátásukért felelős egészségügyi dolgozóknak, ezért nagyon fontos, hogy ez végre megtörtént.

Amnesty International Magyarország


 

h i r d e t é s