h i r d e t é s

Miért cigányozik Orbán a szegregáció miatt?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Miért cigányozik Orbán a szegregáció miatt?

2020. január 14. - 07:28

 

Magyarország miniszterelnöke nem érti, miért jár 100 millió forint a gyöngyöspatai cigányoknak. 

A kép illusztráció! - Forrás: nepszava.hu

Az Index munkatársai elutaztak a Heves megyei városba, ahol reményvesztett cigány fiatalokkal és dühös magyarokkal találkoztak, utóbbiak többségük egyetértenek a miniszterelnökkel.

Mint ismert, az érintett egykori diákoknak 100 millió forintot ítéltek meg, mert 2004 és 2012 között külön „cigány osztályokban” zajlott az oktatásuk a gyöngyöspatai iskolában, nem vitték őket osztálykirándulásokra, sem úszni, de számítástechnika órákat sem tartottak nekik. Így aztán a bíróság ítélete szerint végzetesen lemaradtak, sokan írni, olvasni sem tudnak. 

Az esélyeik rontása miatt ítélték meg nekik a kártérítést, mert az összevont oktatással a bíróság szerint komoly károkat okoztak a diákoknak, ezért kell félévente 300, illetve 500 ezer forintot fizetnie a KLIK-nek.

– Ha a kormány talál olyan megoldást, hogy a gyöngyöspatai „büntetést” ne kelljen kifizetni, azt a Fidesz–KDNP támogatni fogja – fogalmazott Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a hét végén, hozzátéve, a kártérítés csak tovább szítja az ellentéteket.

A térség parlamenti képviselője szerint Gyöngyöspatának nincs nyolcvanmilliója, amit az ítélet szerint meg kellene fizetnie. Ám a sértettek soha nem mondták, hogy a településtől kérnek kárpótlást.

De mit is mondott pontosan a miniszterelnök a múlt heti sajtótájékoztatón? Az újságírói kérdés és a teljes válasz: Orbán szerint nincs rendben, hogy etnikai alapon osztják a támogatást.

borsod24.com


 

h i r d e t é s