h i r d e t é s

Miért fáj az Ossiannak még mindig ennyire a Márhívó?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Miért fáj az Ossiannak még mindig ennyire a Márhívó?

2015. február 15. - 08:39
0 komment

A Márhívó és vele együtt az Ossian híres debreceni koncertjének minden felvétele igazi klasszikusnak számít, amit tényleg nagyjából mindenki ismer Magyarországon.

Még akkor is, ha a zenekart egyébként sose tudta hova tenni. YouTube sláger, mióta csak létezik a videómegosztó, a részegen koncertezés iskolapéldája, nincs ezen mit szépíteni, és túlmagyarázni sem kell. Nem lehet kitörölni az online kultúrából és a zenei köztudatból sem, mégis akárhányszor előkerül, az Ossiannak mindig és egyre jobban fáj, most éppen az Óriás feldolgozása miatt. De miért nem tudnak együtt élni vele úgy, ahogyan kellene?

Előfordul, hogy egy rocksztár részegen megy fel a színpadra, sokakkal megesett már. Persze, ha erről még felvél is készül, nehéz később magyarázkodni...de azt egyébként is felesleges. Alapvetően tehát nincsen ebben semmi különleges, az Ossiannak viszont az volt a nagy szerencsétlensége a 2000-es debreceni metálfesztiválos koncerttel, hogy az interneten elkezdett önálló életet élni az, ahogyan Paksi Endre borgőzzel fűtve újraértelmezte a dalokat. Persze a koncertnek megvolt a maga legendája a YouTube előtt is, de a videómegosztó lendített igazán nagyot a fennmaradt felvételeken, és tette kultikussá aMárhívót, a Repatarurgyánt és a többi klasszikust. Emellett pedig nyilván annak is emléket állított, hogy mennyire volt kellemetlen az a koncert, ahol még a zenekartagok is hallhatóan rosszul érezték magukat. A több liter bortól egyedül talán Paksi élvezhette a dolgot, mert az, amit akkor művelt, még a leghűségesebb rajongóknak is szívbemarkolóan fájhatott.

Vannak tehát ezek a felvételek, és köztük a legnagyobb _sláger_, a Márhívó, amin imádunk röhögni, kívülről tudjuk és még Paksi "JEEEE" fekiáltásainak haglejtését is megtanultuk utánozni. Egy ilyen jelenséget, mint a Márhívó, szerintem egyszerűen el kéne fogadnia a zenekarnak, pláne ennyi idő és az után, hogy a hírhedt daloknak rég megvan már a saját élete. Ami talán függetlenedett is valamennyire az Ossiantól. Nem tudják kitörtölni sehonnan, éppen ezért bármilyen erre irányuló próbálkozás inkább kellemetlen, mint hősies...mégis ezt csinálják.

Igazi kis szélmalomharcot folytatnak azért, hogy elérjék azt, hogy a Márhívó egyszerűen ne is létezzen. Azért elképesztően béna ez a hozzáállás, mert egy olyan dolgot fognak fel a zenekar "bántásának" és "kicikizésének", amit maga a zenekar, nevezetesen Pakis Endre követett el. Akkor miről is beszélünk? Ha szar helyzetbe hozod magad, akkor igazán ne azokon akadj ki, akik nevetni mernek ezen, hanem gondolkozz el, és élj vele együtt. Sokkal, sokkal menőbb lennél. Ezt azonban az Ossian láthatóan képtelen megtenni, fáj nekik a Márhívó, rettenetesen fáj, hiába állítják, hogy van ott humor, meg van önkritika. Ugyanúgy nincsen nekik sem ebben a kérdésben, mint azoknak a rajongóknak sem, akik konkrét "Márhívó-tagadók". Mert láthattunk már ilyet is, bőven.

Vannak, akik csak ebből és így ismerik az Ossiant? Igen vannak, és lesznek is, ez van. Viszont a zenekarnak azt kellett volna már régen felsimernie, hogy a negatív reklám is reklám, sőt. Akaratlanul ugyan, de elkövették a YouTube egyik legviccesebb hazai videóját, a Márhívó önálló brand lett, használniuk kellene, okosan. Ehelyett már akkor is balhéznak, ha azÓriás csinál belőle egy zseniális akusztikus feldolgozást. Egyediék verzióját azonnal beimádta az internet, mára viszont aHammer Records levetette az Mr2-vel a videót a YouTube-ról, és a vasárnapi Óriás akusztikban sem lesz hallható. Az indokok kínosak a felhajtás pedig felesleges. Egy ilyen lépés az előbbiekben felsoroltak miatt pedig szerintem többet ronthat a zenekar megítélésén, mint amennyit a Márhívó egész pályafutása alatt elkövetett. Ráadásul ezzel csinálnak most éppen újabb legendát a Márhívó mitológiában, amitvel csak elősegítik, hogy tényleg örökéletű legyen.

Peace, love unity.

 

charivari.blog.hu