h i r d e t é s


Miért jobb az önálló pártlista, mint a közös?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Miért jobb az önálló pártlista, mint a közös?

2017. december 07. - 12:47

 

Parttalannak látszó vita nyílt ki arról a kérdésről, hogy mi a jobb az ellenzéknek? Két lehetőség van. - írja az europakavezo.hu.

Forrás: europakavezo.hu

Az egyik, hogy közös listán közös jelöltekkel indulnak a pártok, a másik, hogy önálló pártlistákon, de közösen egyeztetett és támogatott egyéni jelöltekkel indulnak harcba a 106 egyéni körzetben. Mindkét megoldás ellenzéki együttműködést jelent, kérdés, melyik segíti jobban a kormányváltást. Mi, a Kávézóban azt mondjuk, a második variáció lehet a sikeresebb, és vezethet el a kormányváltáshoz. Önálló pártlisták és közösen megnevezett és közösen támogatott egyéni jelöltek.

Öt pontban fogjuk elmagyarázni, miért...

  1. Mesterházy Attila mögött már volt teljes összeborulás, teljesen közös lista 2014-ben. Az eredmény ismert, fideszes kétharmad lett a vége. A közös lista kudarcot vallott. Ebbe a hibába a demokratikus ellenzék pártjainak még egyszer nem volna szabad beleesniük. A közös lista nem működött.
  2. Amikor a demokratikus pártok úgy döntenek, hogy egy az egy ellen állnak ki a Fidesz és a Jobbik ellen, más szóval koordinált egyéni jelöltet állítanak, az már eredményre vezetett például az az önkormányzati választáson. Így tudott nyerni a DK-s Hajdu László a XV., és az Együtt-PM színeiben Karácsony Gergely a XIV. kerületben. A polgárok ki tudták választani a demokrata jelöltet, és a Fidesz vereséget szenvedett. A közösen támogatott egyéni jelölés tehát működőképes.
  3. Több felmérés is azt mutatja, hogy a pártok elkötelezett szavazói nem feltétlenül és nem egyöntetűen szavaznának egy közös listára. A DK-sok mintegy harmada nem akar az MSZP-re szavazni, és közel ennyi szocialista nem támogatná a DK listáját.  Ha összeerőltetnék a DK-t és az MSZP-t, előfordulhat, hogy szavazók százezrei maradnának otthon, mert nem támogatnák a két párt listás összeborulását. Márpedig egyetlen szavazatról sem lehet lemondani, nemhogy annyiról, amennyin a kormányváltás múlhat.
  4. Ha önálló listán indulnak a pártok, akkor láthatóvá válik egy kampányban, hogy melyik párt mit képvisel. Valós alternatíva jelenik meg a választók előtt, és mindenki tényleg azt a pártot (programot, miniszterelnök-jelöltet, listavezetőt) támogathatja, amelyik hozzá a legközelebb áll. Nem kell "orrot befogni" vagy "unicumot inni" mondván, hogy a nem kívánt másik pártot is támogatni kell.
  5. Azért sem érdemes a közös listát erőltetni, mert csak az MSZP akarja, teljes ellenzéki közös lista már biztosan nem lesz. Az LMP már be is mutatta a saját listáját, de önálló pártlistával készül a DK, a Momentum és erről beszélt eddig az Együtt-P is. Ha ebben lehetne is bármiféle átrendeződés, az már bizonyos, hogy egy listán nem fog szerepelni a teljes ellenzék.

Mindent összevetve, több szavazata lesz az ellenzéknek, ha önálló listákkal és közösen megtalált, a Fidesszel és a Jobbikkal szemben egyetlen demokrata egyéni jelölttel indulnak a választáson. Ez a modell a leghatékonyabb, és maximálja a szavazatokat. Ha megvan a 106 egyéni jelöltje az ellenzéknek, akár 60-70 körzet is elhozható, és akkor Orbán csomagolhat.

Érdemes tehát a közös lista ügyét elengedni. Abban kell megállapodni, amit a lehető legtöbben akarnak: a 106 egyéni körzetben egy demokrata induljon a Fidesz és a Jobbik ellen. Listákon pedig hadd válasszon szabadon a polgár. 

Ezt javasoljuk a Tisztelt Ellenzéki Pártoknak!

europakavezo.hu
 h i r d e t é s

betöltés..

;