h i r d e t é s

Miért kell a Fideszt fillérekért hizlalni?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Miért kell a Fideszt fillérekért hizlalni?

2019. január 09. - 13:47

 

Avagy gazdasági matek a kormány prostituáltjainak. Bizony, rájár a rúd a Gundelre, hiszen nevük lényegében egybeforrni látszik a széles nyelvcsapásokkal, amit a Fidesz kegyeltjeivel szemben megkövetel. Azzal hogy menza néven lényegében tizedáron gondoskodnak a Karmelita kolostorban januártól elszállásolt „sertéstelepének” ellátásáról.

Orbán Viktor eszik - a kép illusztráció! - Forrás: hvg.hu

Mégse ehet moslékot a rossz nyelvek szerint már évek óta vágásra érett populáció, így ha már eddig is elszórhattuk a pénzt stadionokra, meg csak szellemjárta vasutakra, igazán megengedhetünk még egy kis pazarlást, nem igaz?

Ahogy arról mi is több ízben beszámoltunk, a nevezett menza tartalma tízszeresébe kerül a nép egyszerű fiának.

Külön érdekesség, hogy Orbán Viktor is annak vallja magát. De ez annyira tűnik hitelt érdemlő állításnak, mint amennyire Magyarország munkaalapú társadalom. Alapjában véve igaz; annyit kell dolgoznunk, hogy a nyugdíjaskor lényegében csak álom, és annyit keresünk, hogy komoly munka kiaga(rá)zdálkodni a következő hónap költségvetését. Merthogy a munka mellé jó, ha egy morzsa jut, nemhogy kenyér. Orbán pedig annyira a nép egyszerű fia, amennyire egy tuskó bír az lenni. Sértés az egész országra; vidékire, városira nézve egyaránt.

Ezért is tűnik a pofátlanság új mélységének az az üzleti magatartás, amit a Gundel tanúsít. Ami egyébként a szakmaiatlanság, a hozzá nem értés új mélysége, ami a névhez meglehetősen méltatlan.

A következő nem túl bonyolult szöveges feladat ezt hívatott szemléltetni.

Adva van egy étterem, nevezzük G-nek. G magas árfekvésű üzlet. Az ország ahol dolgozik, csak a legjobb indulattal nevezhető koldusnak (a csöves jelző hitelesebb). G-nek épp ezért nincs elég bevétele. Az országot O vezeti. O tudatosan tartja alacsonyan a béreket, ezzel is kárt okozva G-nek. Ehhez képest G tizedáron kínálja portékáját O-nak és bűntársainak.

Ha tudjuk, hogy O mindössze egy alig 1000 fős bandát vezet, akkor X összeg tizedével számítva is legfeljebb 100X bevételre tarthat igényt G, míg teljes árú szolgáltatása is jó, ha ennek tízszeresét (1000X) ér el az adott idő alatt.

Mi történne azonban, ha G azt mondaná, hogy ezt a kékerest O-nak, fizessen csak X-et, és a saját árkategóriánkat határozzuk meg X/10 mértékben?

Nyilván nem minden O tag vásárolna G menzáján, legyen 500 aki elfordul a menzától. Az eredmény így is 500X. Ötször több mint jelenleg.

Míg ellenben a tizedelt árkategória már a nép jócskán nagyobb szeletének elérhetővé válik. Ha csak százszor többen ennének G éttermeiben, a haszon akkor is közel tízszeres. Ami – e szerény körülmények közt különösen – kimeríti az üzleti bravúr fogalmát.

Egyszerűbben: 1000X/10+1000X/1=1100X még mindig kisebb, mint 500X/1+100000X/10=10500X.

Külön érdekesség, hogy a Mátra Party Kft. ugyanezt a törvényes keretek közt semmiképp sem produktív üzletpolitikát folytatják, akik a Parlament Éttermet üzemeltetik.

És mivel megtanulhattuk, hogy az ember jelleméről az tanúskodik igazán, hogyan viszonyul a nála szerencsétlenebbekhez, ez nem enged meg sok jót feltételezni róluk.

Nem tudjuk felfogni továbbá, hogy a jobb anyagi helyzetben lévők „közösségi felelősségvállalása” hogyan mutatkozik meg abban az esetben, ha kevesebbet kell fizetniük azért, amiért a kevésbé szerencséseknek tízszeres árat kellene kicsengetniük, épp ezért nem biztos, hogy megteszik.

Hacsaknem ennek az unortodox gazdasági politikának a célja csődbe vinni egy neves vállalatot. Ha pedig ez mégsem történik meg, úgy alapot nyer a gyanú, hogy itt valami teljességgel törvénytelen disznóság húzódik a háttérben.


 

h i r d e t é s