h i r d e t é s

Miért kell STOP-táblával védi egy gyorsítósávot?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Miért kell STOP-táblával védi egy gyorsítósávot?

2022. június 21. - 08:31

Röviden azért, mert az Elsőbbségadás kötelező tábla is megzavarja a járművezetőket, nem tudják jól kezelni a helyzetet.

Forrás: Google Maps / Streetview

Esztergom és Esztergom-Kertvárás határán, az OMV-kútnál, egészen pontosan a 117-es út, Puskás Tivadar utca és a Látóhegyi út(?) kereszteződésében járunk.

Legutóbb a 10-es út Facebook csoportban alakult ki kisebb vita arról, hogy mennyire indokolt a jobbra kis ívben kihajtó számára a STOP-tábla, a gyorsító sáv elején.

Három csoport véleménye ütközik, az első csoportba tartoznak azok, akik szerint felesleges a tábla, a másodikban vannak azok, akik szerint szükséges, a harmadik csoportban pedig azok vannak, akiknek teljesen mindegy.

Azok, akik szerint felesleges a STOP-tábla, azzal érvelnek, hogy a gyorsítósáv elé minek ilyen tábla, mások szerint igenis szükséges a tábla, mert így biztonságos és vannak olyanok is, akik megállnak és addig el nem indulnak, amíg a balra- és egyenesen haladók számára zöldre nem vált a lámpa. Pedig a jobbra kis ívben közlekedőkre nem vonatkozik a jelzőlámpa.

Pontosan ebből van a félreértés. Gyakran előfordul, hogy az ilyen KRESZ-antitalentumokat jobbról, a padkán kerülik a türelmetlenebb vezetők. A rend éber őrei pedig árgus szemmel figyelik az eseményeket és büntetik azt, aki kerül és büntetik azt, aki nem áll meg a STOP-táblánál.

Megkérdeztük a Magyar Közutat arról, hogy mi a társaság álláspontja a STOP-tábláról. A kommunikációs osztály az alábbiakat válaszolta lapunk megkeresésére:

"A 117-es főút és a Látóhegyi út csomópontjában a megnövekedett személyi sérüléses balesetek miatt volt szükség a forgalombiztonság növelését szolgáló beavatkozásra. Társaságunknak jelzőlámpás forgalomirányítás kialakítására volt lehetősége, melyet külső szakértők terveztek meg.

A vonatkozó rendelet szerint az útkereszteződések forgalmi rendjét úgy kell kialakítani, hogy az útkereszteződéshez közeledő jármű vezetője elsőbbségadási kötelezettségét és a továbbhaladás lehetőségeit egyértelműen felismerhesse. Közúti jelzőtáblákkal, forgalomirányító fényjelző készülékkel, illetve útépítési eszközökkel kell szabályozni azoknak az útkereszteződéseknek a forgalmát, ahol a forgalom nagysága miatt az útkereszteződésben a különböző irányú jármű- vagy gyalogosforgalom biztonságos áthaladásához szükséges időköz rendszeresen nem áll rendelkezésre, vagy ahol a forgalom biztonsága azt megköveteli. A forgalomirányító jelzőlámpával irányított útkereszteződéseket úgy kell kialakítani és forgalmukat úgy kell szabályozni, hogy a forgalmi rend a fényjelző készülék működése nélkül is egyértelmű legyen. Ez alapján tehát a közlekedők számára a jelzőlámpás forgalomirányítással ellátott csomópontokban mindig szükséges biztosítani, hogy a forgalmi rend (alá és fölé rendeltségi viszony) kikapcsolt jelzőtáblánál is egyértelmű legyen.

A Látóhegyi út felől jobbra kanyarodók részére a STOP tábla nem véletlenül maradt kint. Sajnálatos tapasztalatunk ugyanis az, hogy még sem tartják be sokan a vonatkozó KRESZ szabályokat és a forgalomszabályozás elemeit.

  1. A Látóhegyi út felől egyenesen és balra közlekedőkre vonatkozik csak a jelzőlámpa, de vannak autósok, akik pirosnál jobbra kanyarodás esetén is várakoznak. Kezdeményeztük Esztergom Város Önkormányzatánál, hogy erre a lehetséges felületeken hívják fel a városban élők figyelmét.
  2. A lámpa előtti egymáshoz közeli felállási szakaszon a lámpához kihelyezett STOP tábla vonalába a jobb oldalon direkt nem Elsőbbségadás kötelező jelzőtáblát tettünk, mert a tapasztalatunk szerint a gépjárművezetőket ez is megzavarja, nem tudják jól kezelni a helyzetet.
  3. A jobbra kanyarodóknak nem szerelünk fel lámpát, mert nem szükséges. Ha lenne külön szigettel elválasztott jobbra kanyarodó sáv, akkor a jobb oldali STOP tábla helyett Elsőbbségadás kötelező jelzőtáblát helyeznénk ki."

 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s