h i r d e t é s

Miért nem engedik be az ENSZ szakértőit a tranzitzónákba?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Miért nem engedik be az ENSZ szakértőit a tranzitzónákba?

2018. november 16. - 08:25

 

Logikusan felvetett kérdés, elvégre a belépésre minden jogosultsága megvan a küldöttségnek. Ehhez képest nemcsak a Röszkénél, de a Tompa mellett létesített zónáknál is megtagadták a hatóságok a belépést. Ezt nem más, mint az Egyesült Nemzetek Szervezete adta közre.

A kép illusztráció! - Fotó: H. Baranyai Edina / kisalföld.hu

Nem kicsit gyanús lépés ez a hatóságok, de inkább a nekik parancsoló Belügyminisztérium részéről. Logikusnak meg aztán véletlenül sem nevezhetjük. Hiszen, ha abból indulunk ki, hogy a kormánynak igaza van a menekültekkel kapcsolatban, akkor saját érdekük is azt diktálná, hogy a vizsgálódó személyeket beengedjék, hogy ők is meggyőződhessenek erről.

Így azonban még azt sem mondhatják, hogy „Lám, az ENSZ küldöttei hazudnak!” Hiszen ahhoz látniuk kellene a zónákban uralkodó állapotokat. És – ahogy a 444 idézi az ENSZ közleményét – okunk van feltételezni, hogy nem a menekültek jelentette veszély az oka e lépésnek.

Az ENSZ szakértőinek elvileg szabad bejárásuk van azokba az intézményekbe, ahol embereket tartanak fogva, ebben őket senki sem akadályozhatja.

„Nem lehet kétség, hogy a migránsok tranzitzónákban tartása a nemzetközi jog értelmében sérti a szabadságjogaikat” – mondta Elina Steinerte és Sètondji Roland Adjovi, az ENSZ-küldöttség két tagja. Azt mondták, több hiteles jelentést kaptak az önkényes fogva tartás elleni óvintézkedések hiányáról a létesítményekben. (ENSZ)

Ennek megfelelően nem sok kétség marad afelől, hogy a magyar kormány valamit foggal-körömmel titkolni igyekszik a külvilág elől. Így az, hogy mi folyik a gettónak is megfelelő területeken, rejtély, bár könnyűszerrel kitalálható. Ismerve azt, ahogy a Fidesz az általa úgy – szájkarate szinten – védelmezett magyar állampolgárokkal bánik, nem sok jót feltételezhetünk. Nevezzük nevén a gyereket; embertelen körülmények közé préselve élnek.

Egy dolog biztosnak tűnik, az esetnek következményei lesznek és csak az kérdéses, hogy ezt a balhét is elvitetheti a Fidesz velünk.


 

h i r d e t é s