h i r d e t é s

Miért van tanárhiány?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Miért van tanárhiány?

2019. augusztus 03. - 12:29

 

Több ezer pedagógust keresnek az ősszel induló tanévre, van ahol „bármilyen” szakost is felvennének. A hiány oka nem túl bonyolult, az időnként megalázó bérek és munkafeltételek nem teszik vonzóvá a pályát a fiatalok számára. 

A kép illusztráció! - Forrás: pxhere.com

A Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozata fotókampányt indított a napokban a közösségi oldalakon, amelynek lényege, hogy a tanárok maguk előtt tartott papírlapon mutatják, mekkora (nettó) fizetésből élnek havonta. A képek közös jellemzője, hogy egyetemi végzettség és több év gyakorlat után sem érik el a 200 ezret.

a közgazdaságtan legalapvetőbb törvényében keresendő: a munkerőhiánnyal küszködő versenyszférában öt év alatt 47 százalékkal, azaz közel a másfélszeresére nőttek a bruttó bérek. Egy kezdő gimnáziumi tanár bére ezalatt 11 százalékkal emelkedett. A bérolló nagyon kinyílt az elmúlt pár évben akkor is, ha a nettó béreket a nemzetgazdasági átlaggal hasonlítjuk össze.

A Közigállás portálon, ahol a közszférába keresnek munkaerőt, július elején csak a tanár szóra 2783, míg a tanítóra 879 találat jött fel. Utóbbi esetében ráadásul gyakran előfordul, hogy egy hirdetésben több személyt is keresnek. Ez így együtt 3600 üres álláshelyet jelent.

A tanárhiány a közoktatás minden területén ugyanúgy jelen van, így nem képeznek kivételt a szakképzési centrumok sem.

Ahogyan az iskolák típusa, úgy a földrajzi elhelyezkedésük sincs különösképp hatással a tanárhiány mértékére, hiszen a jelenség ugyanúgy tapasztalható a fővárosban, annak vonzáskörzetében, mint a megyeszékhelyeken, illetve a nehezebb helyzetben lévő kistelepüléseken is.

Eközben a szakma elöregedése miatt a következő 15 évben 75 ezer oktató mehet nyugdíjba.

Forrás: www.eduline.hu, www.hvg.hu / nyomtassteis.hu


 

h i r d e t é s