h i r d e t é s

Miért vette túlárazva az Orbán-kormány a kínai vakcinát?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Miért vette túlárazva az Orbán-kormány a kínai vakcinát?

2021. május 10. - 07:28

 

1,2 millió Sinopharm vakcina érkezett Magyarországra – büszkélkedett Szijjártó Péter külügyminiszter. 

A kép illusztráció! - Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Mégis mennyiért? A magyar kormány a Danubia Pharma Kft-től 36 dollárért vásárolja a kínai vakcinát miközben a világpiacon általában 25 dollárba kerül! A kínos anomáliára az Index hívta fel a figyelmet. Kiszámolták: ily módon Magyarország 55-60 millió dollárt veszít a bolton. Eddig.

11 dolláros nyereség, de kinek?

Az Orbán kormány januárban állapodott meg a kínaiakkal. Az ár természetesen titkos, de a világpiaci árat aligha múlhatta sokkal felül. Vagyis 11 dollár a különbség minden egyes dózis esetében! Ez csinos összeg: 55-60 millió dollár! Forintban: 16-17 milliárd.

Mindez a Danubia Pharma Kft. zsebében landolt. Ennek a Kft-nek a tulajdonosi háttere átláthatatlan. Offshore cégek közbeiktatásával teszik zsebre a pénzt, melyet elvben hasonló vállalkozás nem is tehetne hiszen közpénzt csakis olyan cégek kaphatnak, melyek elszámoltathatóak.

Az Orbán kormány a vészhelyzetre hivatkozik, és elutasít minden vizsgálati lehetőséget.

A Danubia Pharma azért nem közöl részleteket, mert állítása szerint ehhez a kínaiak ragaszkodnak.

Az Index megkérdezte a külügyet, hogy mit szólnak az ügyhöz, de válaszul csak annyit kaptak, hogy "baloldali oltásellenes kampány folyik" meg azt, hogy "az emberéletek fontosabbak mint a pénz". A tényeket nem cáfolta senki sem a kormányzat oldalán. (fuhu.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s