h i r d e t é s

Miközben Japánban levegővel működő buszokat gyártanak, mi örülünk, ha csökken a benzin ára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Miközben Japánban levegővel működő buszokat gyártanak, mi örülünk, ha csökken a benzin ára

2019. június 12. - 14:41

 

Japán jóval előrébb tart a fejlődésben, mint Európa. A legújabb technikájuk pedig egyenesen lenyűgöző. Olyan autóbuszokat gyártottak, amelyek levegővel hajtanak és vizet bocsájtanak ki.

Fotó: celebritieslab.xyz

Egy Golovnin nevű blogger meg is osztotta a Facebookon véleményét. Azt írja, hogy most látott először olyan buszokat, melyek üzemanyaga a hidrogén (amit a levegő oxigénjéből nyernek). Amennyiben ez a fajta módszer hosszútávon is beválik, már semmi nem fogja elválasztani a Japánokat attól, hogy végleg elbúcsúzzanak a benzinnel működő járművektől.

A levegővel működő busz mechanikája a következő:

Az úgynevezett hidrogénmotor, oxigént és hidrogént egyesít, ebből pedig víz keletkezik. Mint a legtöbb fizikai folyamat, így ez is jár némi hőleadással, tehát hőt és vízgőzt is a légkörbe bocsát. Ennek a folyamatnak az energiája pedig megmozgatja a villanymotort, ebből pedig áram termelődik.

Golovnin szerint ez a rendszer rendkívül környezetbarát és sokféleképpen meggátolná a légszennyezést, de van egy szépséghibája. Sajnos egyelőre nagyon drága az előállítása ezeknek a buszoknak, illetve elég kevés helyen van megfelelően kiépített infrastruktúra a hidrogén visszatöltésére.
Például egy Toyota Miraj, hidrogénhajtású kocsi, ma 63 ezer dollárba kerül, ami átszámolva majdnem 18 millió forint.

A japán kormány célja, hogy 6 éven belül az ilyen meghajtású autók ára körülbelül 20 ezer dollárnál megálljon (kb. 6 millió forint).

Folyamatban van több hidrogéntöltő állomás építése, illetve a hálózat bővítése is.
Egyelőre főként az önkormányzatok vásárolnak ilyen járműveket, hogy példát mutassanak a lakosságnak, illetve motiválják őket a környezetbarátabb életmódra.

Szerencsére ez úgy tűnik sikeres is, ugyanis a már említett Toyota modell kereslete folyamatosan növekedik. Ma rengeteg hibrid (elektromos és benzines működésű) autót gyártanak, szerencsére ezek is rendkívül kelendőek.

Ha mindannyian teszünk egy apró lépést a környezettudatos életmód felé, az a Földünknek már egy óriási lépés! (ferfibarlang.hu)


 

h i r d e t é s