h i r d e t é s

Milák Kristóf óriási világcsúccsal aranyérmes 200 méter pillangón

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam

Milák Kristóf óriási világcsúccsal aranyérmes 200 méter pillangón

2019. július 25. - 08:45

 

​Milák Kristóf óriási világcsúccsal lett aranyérmes 200 méter pillangón a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek negyedik napján, szerdán.

Milák Kristóf örül, miután óriási világcsúccsal lett aranyérmes a 200 méteres férfi pillangóuszás döntőjében a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 24-én. A 19 éves magyar versenyző 1:50.73 perces idővel csapott célba, ezzel Michael Phelps 2009-es, 1:51.51-es rekordját adta át a múltnak. Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 19 éves magyar versenyző 1:50.73 perces idővel csapott célba, ezzel Michael Phelps 2009-es, 1:51.51-es rekordját adta át a múltnak. A szám másik magyar résztvevője, az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás 1:57.10-zel a nyolcadik helyen végzett.

A Honvéd tinédzsere már a keddi elődöntőben erődemonstrációt tartott, egyedüliként úszott 1:53 perc alatt, 1:52.96-os ideje két éve Budapesten és a 2016-os riói olimpián is aranyérmet jelentett volna. A szerdai döntőben, ahogy azt megjósolta, a szám 2012-es olimpiai bajnoka, a Duna Arénában rendezett vb-n aranyérmes dél-afrikai Chad Le Clos kezdett a legerősebben, de Milák tartotta vele a lépést.

Ahogyan az elődöntőben, Milák 150 méternél lépett el a többiektől és már az is jól látszódott harminc méterrel a cél előtt, hogy az amerikai legenda világcsúcsa sem lesz igazi ellenfele, elképesztő idővel diadalmaskodott.  

Milák a magyar úszósport 30. nagymedencés világbajnoki aranyát nyerte, a felnőttek között először állhat a dobogó tetején vb-n. A nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében győztes Rasovszky Kristóf és a 200 méter vegyesen sporttörténelmi, sorozatban negyedszer első Hosszú Katinka után ő harmadik magyar világbajnok a Koreai Köztársaságban.

Eredmények:    

férfi 200 méter pillangó, világbajnok:
    --------------------------------------
    MILÁK KRISTÓF 1:50.73 perc - világcsúcs
2. Szeto Daija (Japán) 1:53.86
3. Chad Le Clos (Dél-afrikai Köztársaság) 1:54.15
...8. KENDERESI TAMÁS 1:57.10

Forrás: MTI Fotó: Kovács Tamás

Phelps is gratulált Miláknak a világcsúcs után

A 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps is gratulált Milák Kristófnak azt követően, hogy a magyar úszó az ő 2009-es világcsúcsát megdöntve diadalmaskodott szerdán 200 méter pillangón, a kvangdzsui világbajnokságon.

A 19 éves Milák 1:50.73-as idejével közel nyolc tizedet (!) vert Phelps tízéves rekordjára (1:51.51), amelyet még a 2009-es római világbajnokságon állított fel cáparuhában.

Megemelem a kalapom Kristóf előtt

- idézte a New York Times a 2016-os riói olimpia után visszavonult klasszist, aki 2001-ben 15 évesen, minden idők legfiatalabb világcsúcstartója lett ebben a számban, és egészen a dél-koreai futam végéig övéi voltak a legjobb idők. Ezzel Milák a férfi úszók között egy számban leghosszabb ideig "uralkodó királyát" taszította le a trónról.

Persze kissé frusztráló volt megélni, ahogyan megdőlt ez a csúcs, mégsem lehetnék boldogabb, hiszen láttam, hogyan csinálta. Ennek a kölyöknek az utolsó száz métere egyszerűen hihetetlen volt. Egy óriási 200 pillangót rakott össze, elejétől a végéig

- fűzte hozzá minden idők legeredményesebb olimpikonja.

Milák 2009 óta az első úszó, akinek sikerült egy Phelps-rekordot felülmúlnia. Utoljára a római világbajnokságon előbb az amerikai Ryan Lochte tudta megjavítani Phelps 200 vegyesen elért világrekordját, majd a szerb Milorad Cavic úszott jobbat az érvényes rekordnál 100 méter pillangón, igaz, az amerikai már másnap visszavette azt a csúcsot az olasz fővárosban (a 49.82 másodperces idő azóta is él).

Megtörtént, mert volt egy kölyök, aki meg akarta csinálni, aki álmodott arról, hogy megcsinálja, aki rájött, hogyan lehet megcsinálni, aki addig dolgozott a technikáján, amíg az ilyen gyönyörű lett, és aki beletette azt az igazán, de igazán kőkemény munkát, ami ahhoz kell, hogy végül megdöntse ezt a csúcsot

- nyilatkozta rendkívül szimpatikusan Phelps, akinek éppen a 200 méter pillangó volt a kedvenc száma: ez volt az egyetlen, amiben mind az öt olimpiáján rajthoz állt, s ebből háromszor - 2004-ben Athénban, 2008-ban Pekingben, 2016-ban pedig Rióban - győzött.

Természetesen Milák abszolút főszereplő lett a médiában, a legjelentősebb szakoldalak és amerikai médiumok vezető helyen számoltak be a Honvéd újdonsült világbajnokának teljesítményről, a Koreai Köztársaságban zajló világbajnokság hivatalos napilapja pedig őt tette a címlapra - a második nap után a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében győztes Rasovszky Kristóf szerepelt az első hasábon - "Maximum speed" címmel.

Az aranyérmes Milák Kristóf (k), mellette a második helyezett japán Szeto Daija (b) és a bronzérmes dél-afrikai Chad Le Clos a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjének eredményhirdetése után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 24-én. A 19 éves magyar versenyző 1:50.73 perces idővel csapott célba, ezzel Michael Phelps 2009-es, 1:51.51-es rekordját adta át a múltnak. MTI/Kovács Tamás

Hosszú Katinka szeretne Milák Kristóf helyében lenni

Pihenten, frissen versenyez Hosszú Katinka a kvangdzsui úszó-világbajnokságon, ahol a háromszoros olimpiai bajnok 200 méter vegyesen már begyűjtötte sorozatban negyedik vb-elsőségét, Milák Kristóf szerdai világcsúcsa pedig még inkább motiválja a folytatásra.

Frissnek érzem magam, ezért is tudtam ma reggel úszni a váltóban és ott leszek a döntőben is. Ugyanakkor fontos, hogy pihent legyek a négy vegyes miatt, hiszen ott az utolsó nap van a döntő

 - mondta a 30 éves Hosszú az egyik legnagyobb úszó sportszergyártó cég által szervezett csütörtöki, nemzetközi sajtóbeszélgetésén.

Az eseményen szinte elsőként került szóba Milák Kristóf 200 méter pillangón úszott óriási világcsúcsa:

Az edzőkkel közösen néztük a döntőt, egyszerűen nem találtam a szavakat, történelmet írt. Nagyon érdekes érzés volt, hogy egy honfitársamnak szurkolhattam a világcsúcsért, ráadásul mi nap, mint nap ugyanott készülünk a Duna Arénában, elképesztő pillanatok voltak. Egyúttal nekem is óriási motiváció, szeretnék újra az ő helyében lenni

- utalt arra, hogy továbbra is üldözi saját világrekordjait 200 és 400 méter vegyesen.

Hozzátette, természetesen egy-egy jó tanáccsal ellátta már a 19 éves Milákot, de leszögezte, ő egy igazi bajnok, aki maga is képes "boldogulni".

Hosszú a jövő évi tokiói olimpiával kapcsolatban elmondta, elsősorban ezúttal is a 200 és 400 méter vegyesre fog koncentrálni, a játékok úszóversenyeinek időbeosztása alapján pedig várhatóan 100 és 200 méter háton indul majd - Rióban előbbi számban arany-, utóbbiban ezüstérmet nyert. Az MTI érdeklődésére elmondta, az egyik kedvence továbbra is a 200 méter pillangó, ezért is bosszankodik duplán amiatt, hogy a világbajnokságra válogató országos bajnokságon ketten is (Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána) jobbat úsztak nála, hiszen így Kvangdzsuban nem indulhatott el, Tokióban pedig a program miatt egészen biztos, hogy nem állhat rajthoz - a 200 méter pillangó elődöntőjét és 200 méter vegyes döntőjét szinte egymás után rendezik.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy az üzleti ügyeivel ideiglenesen nem foglalkozik, és két év szünetet rendelt el tavaly ezen a téren, annak érdekében, hogy kizárólag az olimpiai felkészülésre koncentráljon - napi nyolc-tíz órában. Hozzátette, már a mostani világbajnokságon is bebizonyosodott számára, jó döntést hozott.

Hosszú beszélt arról is, hogy a világbajnokságon néhány sportoló a sokadik doppinggyanújába keveredett kínai Szun Jang jelenléte miatt tiltakozott, s nem álltak fel a háromszoros, már tizenegyszeres vb-győztes ázsiai úszó mellé a dobogóra.

Sokat beszélgettünk erről az úszókkal, a legnagyobb probléma szerintem az, hogy nem ismerjük a teljes ügyet, márpedig minden történetnek két oldala van. Ameddig nem tudjuk meg a teljes igazságot, nagyon nehéz állást foglalni.

- fogalmazott Hosszú Katinka.

A jövő évi olimpia házigazdái a japán úszókról kérdezték a nyolcszoros világbajnokot, aki elmondta, két éve a Duna Arénában fantasztikus érzés volt hazai publikum előtt versenyezni, és ez vár majd a japánokra is Tokióban. Ugyanakkor érezte a rá nehezedő nyomást is Budapesten, márpedig egy olimpia még ennél is nagyobb felelősséget tehet a rendező ország versenyzőire.

(MTI)

 


 

h i r d e t é s