h i r d e t é s

Milyen ágyat válasszak, ami illik hozzám?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Milyen ágyat válasszak, ami illik hozzám?

2022. április 25. - 08:11

Ha minőségi alvásról van szó, nagyon fontos a megfelelő ágy megléte. Különböző ágytípusok rendkívül széles választéka áll rendelkezésre, mint például ágykeretek ágyráccsal és matraccal, rugós franciaágyak, boxspring ágyak, vízágyak. Ezért nem is olyan egyszerű megtalálni az egyéni igényeknek megfelelő ágyat. Azonban általánosságban elmondható, hogy új ágy vásárlásakor természetesen mindig a minőségre kell összpontosítani. A következő cikk gyakorlati útmutatót ad ahhoz, hogy melyik ágy a megfelelő, és melyek a különböző típusú ágyak jellemzői.

Ariel matt velvet ágy

A büdzsé meghatározása

Mielőtt egy ágyat kiválasztanánk, természetesen első lépésben meg kell határozni egy költségkeretet az egyéni igények figyelembevételével. Azonban mindig gondoljunk arra, hogy az életünk egyharmadát majd ebben az ágyban fogjuk tölteni körübelül tíz évig. Ez egy hosszútávú döntés, ami hosszútávon meghatározza éjszakai kényelmünket. Manchester kárpitozott ágy. - Fotó: Kanape-shop.hu

A kényelmetlen alvás akár alvászavarokat is okozhat, ami a koncentráció és a reakciókészség csökkenésében is megnyilvánulhat, valamint a rossz alvás miatt egyéb betegségekre is hajlamosabb lehet.

Mekkora legyen az új ágyam?

Az új ágy méretét elsősorban a szoba méret határozza meg. Egy egyszemélyes ágy általában 90X200 cm és 120X200 cm között mozog. Egy ekkora fekvőfelület fog elegendő helyet biztosítani a nyugodt alváshoz. A párok általában 180 x 200 centiméteres ággyal érnek el nagyobb kényelmet, ha a szoba mérete viszont nem teszi lehetővá, akkor 160 X 200 cm fekvőfelületet javaslunk.


Imperia boxspring ágy. - Fotó: Sofamasters.hu

Egy 140 X 200 centiméteres ágyat pároknak csak akkor, ha tényleg nagyon kicsi a szoba. Ez a méret egy személy részére pedig kifejezetten királyi helyet fog biztosízani. Amennyiben a gyerekekkel néha együtt nézünk egy esti filmet, és a hálószoba mérete is megengedi, akkorválaszthatunk egy hatalmasa 200 x 200 centiméteres méretet is.

Találja meg a megfelelő típusú ágyat

A rugós ágyak legmagasabb szintjét a luxus boxspring ágyak jelentik, melyek alapvetően tökéletes megoldást jelentenek, ha az új ágynál a kényelmen van a hangsúly, valamint igazán hangulatos interiört alakíthatunk ki a rendelkezésre álló széles szövet és színválasztéknak köszönhetően. A felső és az alátámasztást biztosító rugós magmatracnak köszönhetően a test pontos alátámasztást kap. A boxspring ágyak legmagasabb szintjét pedig a motoros ágyak jelentik.

A tömörfából készült ágyakat különösen a természetszerető alvóknak ajánljuk. Végső soron ezek rendkívül tartósak, fenntarthatóak, pozitív hatással vannak a szoba klímára, és hívogató légkört biztosítanak a hálószobában.

Azok, akik a szilárdabb hálófelületet részesítik előnyben, válasszanak egy futon ágyat. Ezeket az alacsony magasság és a speciális futon matrac jellemzi, amely különösen népszerű Japánban.

Ha sokat olvasol az ágyban, egy kényelmes kárpitozott ágy rendkívül kényelmesnek bizonyulhat - elvégre a hangulatos fejtámla a jellemző rá. A kárpitos ágymodellek mindenhol kényelmes anyaggal vannak bevonva, és számos kivitelben és színben kaphatók.


Sylvi kárpitozott ágy. - Fotó: xxxlkanape.hu

A fémágyak egyszerre lehetnek szeszélyesek és modernek, így a hagyományőrzők és a minimalisták számára egyaránt alkalmasak. A fém ágykeretek előnye is, hogy nagyon könnyen tisztíthatók és tartósak.

A funkcionális ágyakra jellemző, hogy különböző funkciókat kombinálnak bennük. Ezért ezek különösen ajánlottak kis hálószobákba, hiszen tárolódobozokkal, vagy fiókokkal felszerelt ágyak nem csak praktikus tárolóhelyet biztosítanak, hanem kényelmes fekvőfelületet is.

Milyen legyen az új matracom?

Emellett természetesen nagyon fontos a megfelelő matrac vásárlása is. A matracnak az alvásban nagy jelentősége van, hiszen ez fogja biztosítani, hogy tökéletesen alkalmazkodjon az alvó egyéni anatómiájához. Az éjszakai izomlazítás akkor válik lehetővé, ha a gerincoszlop természetes S-alakját feltételezve, a lábak és a derék optimálisan megtámasztva, a vállak és a csípő könnyedebbé válnak.


Gustav 7 zónás táskarugós matrac. - Fotó: kanapebolt.hu

A latex vagy hideghab matrac kapcsán a fa laprugós rácsok vagy műanyag modulok formájában alkalmazkodik a test súlyához. A kiváló minőségű ágyrácsokat, melyek a megfelelő alátámasztásról biztosítanak, változtatható keménységi fok is jellemzi.

A springbox ágy alépítménye viszont egy stabil fadobozból áll, amely a rajta lévő rugós magmatraccal kombinálva rendkívül kényelmes fekvésélményt biztosít. Ezen túlmenően a levegőáramlás és a nedvesség-szabályozás is különösen optimális ennél az ágytípusnál.