h i r d e t é s

Milyen fogászati kezelések végezhetők altatásban?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Milyen fogászati kezelések végezhetők altatásban?

2021. április 01. - 06:02

 

Sokak számára a fogászati beavatkozások említése, vagy akár maga a fogorvos és a rendelő képe is elég, hogy ijedtséget okozzon. A fogorvostól való félelem egy valódi probléma, de szerencsére van rá megoldás!

Az altatásos fogászat lehetővé teszi, hogy egyszerre több, fájdalommentes fogászati beavatkozást is elvégezzenek anélkül, hogy a páciens bármit is érezne.

Bölcsességfog műtét

A bölcsességfogak igen gyakran okoznak kínzó fájdalmat. Különböző statisztikák szerint a népesség több mint 50%-ának legalább egy bölcsességfogát kihúzzák, de nem ritka az sem, hogy mind a négyet.

Ha nincs elég hely a fogsorban, eltolhatják a többi fogat, ezzel aláásva stabilitásukat, vagy oldalra tolódhatnak ki, amely igen kényelmetlen és könnyen felsértheti a száj belső szöveteit. Egy bölcsességfog eltávolítása hosszú és fájdalmas folyamat, ezért ajánlott ilyenkor az altatásos fogászat. Ennek köszönhetően a páciensek a bölcsességfog eltávolítás folyamatából semmit nem éreznek, és csak a foghúzás utáni tanácsokat kell meghallgatniuk fogorvosuktól.

Gyökérkezelés

A gyökérkezelést azon fogak esetében szokták alkalmazni, ahol elhalt a fogbél. Ez nagy kiterjedésű szuvasodás, fogbélgyulladás vagy valamilyen sérülés következtében történhet meg. A gyökérkezelés a foghúzástól menti meg a sérült vagy beteg fogat. A gyökérkezelés során eltávolítják a fogbél megmaradt részét, lefertőtlenítik a fog belső felületét, majd ideiglenes tömést tesznek a lyukba.

A gyökérkezelést általában helyi érzéstelenítéssel végzik, de ez csak részlegesen nyomja el a fájdalmat. A páciensek külön kérésére a fogorvosok elvégzik a kezelést altatásban is.

Fogimplantátum

A fogimplantátum beültetése során egy csavar kerül az állkapocsba, ami a helyén tartja a pótfogat. Hosszú és kellemetlen folyamat egy ilyen implantátum beültetése, ezért ajánlott az altatás.

A beavatkozás előtt egy állapotfelméréssel egybekötött konzultáción vesz részt a páciens, mely során röntgen és CT felvételek készülnek. Ezek segítségével a fogorvos megállapítja a tervezett implantátum helyén a csont minőségét és mennyiségét, így el tudja dönteni, hogy szükséges-e csontpótlás. Ennek a hosszú és körülményes folyamatnak egy strapabíró, szép fogimplantátum az eredménye. Ezért ugye már megéri legyőzni félelmünket?

Összegzés

Az altatásos fogászat rengeteg fájdalmat és rossz élményt spórolhat meg bárkinek, akinek komolyabb fogászati kezelésre van szüksége. Azt ajánljuk, mindenképpen vesse fel az ötlet fogorvosának, és értekezzenek részletekbe menően a lehetséges opciókról, hogy az Ön számára legmegfelelőbbet válasszák!


 

Kommentek

h i r d e t é s