h i r d e t é s

Minden eddiginél előbb fogja látni Soros György, mikor jön a következő válság

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Minden eddiginél előbb fogja látni Soros György, mikor jön a következő válság

2019. január 30. - 11:22

 

A dv01 nevű fintech startup - amelynek egyik befektetője a Soros György érdekeltségébe Quantum Strategic Partners - 15 millió dollárt gyűjtött friss tőkebevonási körében, a hitelezési adatokat elemző cég már 80-120 millió dollárt érhet - írja a portfolio.hu

Forrás: 24.hu

A fintech startup épp egy olyan területen aktív, amely nagyon jól jöhet egy következő válság idején, vagy ha úgy tetszik, éppen az elkerülését segítheti. 

A magyar származású milliárdos nagybefektető, Soros György is tulajdonos a dv01 nevű fintech startupban, amely éppen egy olyan területen újít, amely a következő válság idején a Wall Streetnek különösen fontos lehet: online és értékpapírosított fogyasztási- és lakáshitelek adatait gyűjti össze és elemzi.

A 2008-as pénzügyi válság idején a világ pénzügyi rendszere többek között az amerikai jelzáloghitelpiac összeomlása miatt roppant meg, amit pedig részben az értékpapírosítással újracsomagolt, a valóságosnál jobb minőségűnek feltüntetett jelzáloghitelek okoztak. A dv01 azzal foglalkozik, hogy a bankok és befektetők pontosan fel tudják mérni az értékpapírosított hitelek minőségét.

A dv01 befektetői között van Soros érdekeltsége mellett a Jeffries financial Group, az OCA Ventures, a mostani 15 millió dolláros befektetési körben mind a három cég részt vett, de mellettük egy közepes méretű amerikai bank, a Regions Financial is beszállt most a cégbe.

A fintech startup kezdetben az online hitelek minőségét elemezte, melyeket a P2P hitelezési platformok helyeztek ki, mint a Lending Club vagy a Prosper. Több mint egy tucat platformról gyűjtik össze az adatokat a hitelekről, és ezek alapján készítenek csomagokat, tavaly óta kötvénykibocsátáshoz használatos adatok elemzésével is foglalkoznak.

A cég a meglévő 60 alkalmazottja mellé 30 új alkalmazottat tervez felvenni idén, és a kötvényadat-üzletágban szeretnének nagyot nőni. A cég mindeddig 28 millió dollárnyi tőkét gyűjtött, jelenleg 80-120 millió dollár közé teszik a cég értékét.

portfolio.hu


 

h i r d e t é s