h i r d e t é s

Minden harmadik magyar betegségére figyelmeztetnek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Minden harmadik magyar betegségére figyelmeztetnek

2015. május 17. - 11:14
0 komment

 

Három és fél millió embernek magas a vérnyomása hazánkban.

A cél 140/90 alatti érték lenne. - írja a hir24.hu

Az Egészségügyi Világszervezet 2005 óta minden évben május 17-én tartja a hipertónia (hypertonia) világnapját, az idei mottó: "Ismerd a vérnyomásod!"

A felnőtt lakosságból 3,5 millió embert érint e betegség, ráadásul a magas vérnyomásban szenvedő betegek száma nő, mert az időseknél - 75 év felett - az esetek 80 százalékában jelentkezik a hipertónia betegség, amely gyakori együttjárója a cukorbetegségnek is.

Magyarországon minden második halálért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek, az ismert kockázati tényezők közül a magas vérnyomás a leggyakoribb betegség. Ugyanakkor tudományos vizsgálatok támasztják alá, hogy a 140/90 Hgmm alatti cél-vérnyomással számottevően – akár felére, negyedére – csökkenthető a szövődmények kialakulása és a betegek ezzel összefüggő halálozási kockázata.

Elhízás, fejfájás is lehet figyelmeztető

A 140/90 Hgmm feletti vérnyomást nevezzük magas vérnyomásnak, amely sokszor egy-két évtized alatt alakul ki, minden látható és érzékelhető tünet és panasz nélkül. A gyakori fejfájás, a látásromlás, a cukorbetegség, az elhízás, a zsíranyagcsere zavara felhívja a figyelmet a hipertónia kialakulásának veszélyére és a nem gyógyszeres vagy gyógyszeres beavatkozás szükségességére. A kismértékű, de már kóros eltérések kimutatására számos vizsgálati lehetőség van.

A Magyar Hypertonia Társaság célja, hogy elősegítse a betegség elleni küzdelmet, és minél több hiteles információt nyújtson az érintetteknek és egészséges hozzátartozóiknak. Ezért indították el az "Éljen 140/90 alatt!" programot a normális vérnyomás értékének megismertetésére, és az "Ereink védelmében (ÉRV) programot a magasvérnyomás-betegség hátterében álló érelmeszesedés és a következményes szervkárosodások (szívizominfarktus, stroke, krónikus vesebetegség) kiszűrésére.

A szervezet 1998-ban hozta létre a hipertónia ellátás minősített orvosa képesítést, a világon elsőként. 15 évvel később indult meg ezen elismerés "hivatalossá" válása, és 2014-ben megindult a nemzeti vizsgabizottság által szervezett hipertonológia licenc képzési és vizsgáztatási rendszere.

A világnaphoz kapcsolódóan ma rendezi meg Magyar Hypertonia Társaság a II. tavaszi kongresszusát, ahol az újdonságok és aktualitások között ismertetik az új szakma irányelvet, összefoglalják a társasági tudományos programokat és áttekintik a Hypertonia Regiszter helyzetét.

 

hir24.hu

Posted by SEJT on 2015. május 17.

 

h i r d e t é s